7 tips voor drummen met minder geluid

drummer man snare drum
4.6
(5)

7 tips voor drummen met minder geluid

Een akoestisch drumstel kan hard klinken, heel hard. Om de mensen om je heen te vriend te houden, binnens- of buitenshuis, moet je als drummer soms concessies doen. In dit artikel van Online Drumles hebben we 7 tips voor je op een rijtje gezet om je akoestische drumstel zachter te laten klinken.

1. Huis-tuin-en-keuken demping

Hiermee kan je een heel eind komen. Je kunt een handdoek of theedoek over de trommels heen leggen. Hoe dikker de doek, hoe minder geluid. Je kan er ook voor kiezen een deken, een kussen of handdoek in de trommels te doen. Zo kun je ook je bassdrum dempen. Omdat je hiervoor je drumvellen eerst moet verwijderen is deze demping natuurlijk wel wat inflexibel.

Je kunt ook een stuk tape gebruiken. Plak een stukje tape op het drumvel, net naast de rand. Pas wel op dat je het drumvel niet beschadigt wanneer je het stuk tape weer verwijdert.

2. Rubberen dempmatjes

Dit zijn rubberen matten die je op je trommels legt. Het voordeel is dat je ze er gelijk weer af kunt halen. Deze pads zullen het volume met ongeveer 70% reduceren en zijn ook verkrijgbaar voor bekkens. Ze hebben vaak een ronde vorm.

3. Gel

Er is speciale dempgel die je op je drumvel kunt plakken. Hoe dichter je de gel bij het midden van het drumvel plakt, hoe zachter het geluid. Je kunt de gel gemakkelijk weer verwijderen en hergebruiken. De gel laat geen sporen na.

4. Dempringen

Een dempring vermindert voornamelijk de hoge boventonen. Dempringen zijn los verkrijgbaar of als geïntegreerd onderdeel van het slagwerk.

5. Andere stokken gebruiken

 Het gebruik van dunnere drumstokken vermindert het volume enigszins. Hoe dunner de stok, hoe minder kracht er wordt overgebracht op trommels en bekkens en dus hoe minder het geluid.

Wil je nog zachter drummen, dan kun je kiezen voor het gebruik van rods. Een rod bestaat uit meerdere dunne stokjes die samengebonden zijn tot één stok. Rods geven een ander geluid dan drumstokken, maar vereisen ook veel meer beleid tijdens het spelen.

rods

Sta je echt op het punt van ruziemaken met je buren? Dan kun je ervoor kiezen om met brushes te spelen. Een brush is een soort kwast, meestal gemaakt van metaal. Brushes worden vaak gebruikt in jazz en blues en leveren een andere klank op dan trommelstokken. Belangrijk om te weten is dat brushes een compleet andere feel hebben, en dus een andere techniek vereisen.

brushes

Benieuwd naar de sound van bovenstaande tips? In onderstaande video hoor je het verschil.

6. Gaasvellen

Wil je standaard drummen met minder volume? Dan kun je je drumvellen vervangen door gaasvellen. Dit is qua demping een van de beste oplossingen, maar ook de meest definitieve. Het installeren en verwijderen van de vellen vergt tijd en doe je om voor langere tijd met demping te drummen. Gaasvellen voelen redelijk realistisch en kunnen strakker of losser gestemd worden, afhankelijk van hoeveel rebound je van je stokken wilt. Gaasvellen zijn vaak stiller dan de rubberen pads van een elektrisch drumstel. Als je ervoor kiest om met gaasvellen te drummen, kijk dan ook eens naar ‘low volume bekkens’. Probeer het wel echter goed uit voordat je aanschaft; niet iedereen vindt dit fijn spelen.

7. Low volume bekkens

Deze bekkens benaderen het speelgevoel van normale bekkens. In de bekkens zitten honderden kleine gaatjes die ervoor zorgen dat het volume met ongeveer 80% afneemt. Ook hier geldt; goed uitproberen voordat je koopt!tips voor drummen met minder geluid

Conclusie

Het zachter laten klinken van je akoestische drumstel is niet makkelijk, maar zoals je hebt gelezen zijn er mogelijkheden. Als het mogelijk is, is het natuurlijk beter om te oefenen op een ‘ongedempt’ drumstel. Het speelgevoel zal hoe dan ook anders zijn wanneer je aan bepaalde mate van demping doet. Maar, meters maken is ook belangrijk! Als je meer kunt oefenen door middel van deze ‘demphacks’, zeker doen!

Bang dat deze tips niet voldoende zijn om jouw buren te vriend te houden? Overweeg dan een elektrisch drumstel. Afhankelijk van het type drumstel drum je met een elektrisch drumstel nagenoeg geluidloos. Om te leren drummen is een elektrisch drumstel sowieso geen slecht idee. Het leren drummen op een elektrisch drumstel heeft namelijk veel andere voordelen.

Meer weten over geluidsreductie? Kijk eens bij onze Q&A voor antwoorden op veelgestelde vragen rondom geluidsoverlast bij drummen. Heb je andere suggesties voor het verminderen van geluid tijdens het drummen, of heb je andere vragen? Laat het ons weten en mail ons op contact@onlinedrumles.nl

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.6 / 5. Aantal beoordelingen 5

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!