Elektrische drumstellen voor beginners – welke zijn het beste?

electrisch drumstel
4.8
(8)

Wat is het beste elektrische drumstel voor beginners?

Dit artikel gaat over elektrische drumstellen voor beginners. Wil je veel herrie maken? Kijk dan bij ons artikel over akoestische drumstellen.

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt leren drummen. Een goede keuze, gefeliciteerd! Nu kan de pret beginnen — met het uitzoeken van een drumstel.

We kunnen er kort over zijn: vaak is een elektrisch drumstel voor beginners de beste keuze. Waarom? Een elektrisch drumstel is doorgaans goedkoper, makkelijker, stiller, kleiner, en komt met meerdere functies die de drumbeleving voor jou nog beter maken. Bij Online Drumles zijn we niet verbonden aan merken, waardoor we jou een onafhankelijk advies kunnen geven.

In dit artikel gaan we je het volgende uitleggen (klik opde link om naar dit deel in het artikel te springen):

Maar ook!

Hoe werkt een elektronisch drumstel?

elektrisch drumstel yamaha

Een elektronisch drumstel bestaat uit een bassdrum, hihat, trommel, cras hbekken en een ride bekken. De traditionele trommels en bekkens zijn bij een elektronisch drumstel vervangen door pads met aanslaggevoelige sensors. Die pads zijn ‘bespannen’ met rubber, siliconen of gaasvellen. Ze zijn gemonteerd op een buizenframe, zodat ze op dezelfde plek zitten als hun tegenhangers op een de echte kit. Ook een elektrisch drumstel heeft gewoon een ride bekken, crash bekken, en een hihat. Deze zijn meestal van rubber gemaakt. Hierdoor krijg je een zeer compact drumstel.

De sensors van de pads zijn aangesloten op een drummodule. Dat is de boordcomputer van het drumstel. Als je een pad aanslaat, zorgt de drummodule voor het bijbehorende geluid. Via een aangesloten koptelefoon of versterker hoor je dat geluid terug. Op sommige elektronische drumstellen kun je zelfs de bekkens ‘choken’ dankzij speciale sensors. De module staat ook toe dat je direct apparaten inplugt via de aux-ingang. Bijvoorbeeld jouw telefoon met spotify. Dat betekent dat je met elektrische drumstellen dus direct mee kan spelen met muziek.

En hoe zit het dan met de pedalen van de hihat en de bassdrum? Net als de pads zijn ze aangesloten op de drummodule, die het bijbehorende geluid triggert. Afhankelijk van het model drumstel heeft het pedaal voor de bassdrum wel een klopper — zoals ook bij een traditioneel drumstel het geval is — of niet.

Nu je op hoofdlijnen weet hoe een elektrisch drumstel werkt, kunnen we door naar onze top 3!

Welke merken zijn veilig en wat is onze top 3 elektrische drumstellen voor beginners?

Duizelt het je van alle mogelijkheden?

Geen probleem. Bij Online Drumles hebben we al heel wat elektronische drumstellen voorbij zien komen, en zelf hebben we over de jaren ook vele verschillende modellen bespeelt. Omdat we geen directe contracten hebben met aanbieders kunnen we je een ongezouten advies geven.

Ben je er klaar voor? Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan hoeft te houden.

Een electrisch drumstel hoeft niet duur te zijn, maar goedkoop is duurkoop.

Elektrische drumstellen zijn over de jaren heen een stuk goedkoper geworden. Ook zijn er veel verschillende aanbieders bijgekomen. Met name de grote muziekwinkels zijn hun eigen lijnen uit gaan brengen. Deze zijn vaak een stuk goedkoper.

Koop ze niet. De huismerken (zowel akoestisch als elektrisch) zijn van lage kwaliteit. Er zijn eigenlijk maar twee merken waar je altijd goed zit: Yamaha en Roland. Punt.

Ja, als we andere merken verkopen dan zouden we misschien meer verkopen en meer leden hebben. Maar we zouden ook kwalitatief slechte drumstellen verkopen. Koop geen huismerk, en koop geen B-merken. Het simpele antwoord is dus: elk Yamaha of Roland elektrische drumstel zal voor jou een goed drumstel zijn. Ja, je bent wellicht 200 euro meer kwijt. Maar betaal je liever 250 euro voor een slecht drumstel, of 450 euro voor een goede? Bedenk je daarnaast: een elektrisch drumstel is zo’n beetje het goedkoopste instrument wat je kunt bespelen.

Hieronder een voorproefje van hoe de Yamaha DTX402k omgaat met dynamiek in het volume. Je ziet dat zelfs uit een instapmodel al een fantastische sound komt, en dat de triggering goed werkt. Ga dus niet voor nog goedkoper!

Okay.. Maar welke elektrische drumstellen van Yamaha en Roland raden jullie dan aan?

Geen nood, we hebben een shortlist voor je gemaakt. Dit zijn volgens ons de beste elektrische kits voor de beginnende drummer: top 3 drumstellen voor beginners

  1. De Yamaha DTX402K
  2. De Yamaha DTX432K
  3. De Roland TD02K

Let op: in principe is elk Yamaha en Roland drumstel super. Maar we snappen ook de realiteit van een budget en jouw risico-afweging (misschien blijk je drummen toch niet zo leuk te vinden, zit je met je drumstel van 2000 piek.. ai..). De bovenstaande drie zijn dus naar onze mening prijs-kwaliteit de beste instapmodellen. Heb jij een flink budget voor jouw nieuwe hobby? Kijk dan bij alle drumstellen en dan is misschien een Yamaha DTX6K-X wel wat voor jou.

Laten we eerst eens kijken naar de eigenschappen van het trio hierboven. Zo krijg je een idee welke van de drie het beste bij jouw situatie past.

1. De Yamaha DTX402K

De Yamaha DTX402K is onze persoonlijke favoriet. Geschikt voor als je 5 jaar oud bent, of 105 jaar oud – dus werkelijk voor alle leeftijden. Zelf spelen we er nog regelmatig op. Voor een instapmodel heeft deze kit een erg goede drummodule. Z’n grotere broer, de DTX432k (die op de tweede plaats staat), heeft dezelfde module. In de module zitten 10 verschillende sounds en 10 trainingsfuncties. Het voetpedaal van de bassdrum heeft geen klopper (net als de Roland TD02K) en maakt daardoor nauwelijks geluid. Stiller drummen kan eigenlijk niet.

Yamaha DTX 402K

Voordelen

 • Sluit je muziek aan op de module en speel mee met je favoriete bands met koptelefoon of versterker
 • Compact drumstel – past op één vierkante meter en eenvoudig in elkaar te zetten
 • Beste drummodule in zijn prijsklasse
 • Bassdrumpedaal met klopper is bij de prijs inbegrepen
 • In hoogte verstelbaar dus ook zeker geschikt als elektronisch drumstel voor kleintjes
 • Dubbel bass spelen? Kan gewoon door je hihat pedaal als een bassdrum in te stellen

Nadelen

 • Geen ‘echt’ bassdrumpedaal

Yamaha DTX402K

 • Perfect voor starters
 • Neemt weinig ruimte in beslag
 • Geluidsarm
 • In hoogte verstelbaar
€59,99
MET MAANDABONNEMENT
€619,99
MET JAARABONNEMENT

2. De Yamaha DTX432K

Als we de DTX402K als instapmodel beschouwen, dan kunnen we de Yamaha DTX432K een instapmodel ++ noemen. De drummodule is dezelfde als van de DTX402K en de rest van de hardware ook. Op één ding na. Het belangrijkste verschil zit hem in het bassdrumpedaal. Het pedaal van de DTX432K heeft wel een klopper. De DTX432K produceert daardoor iets meer geluid dan de anderen in dit rijtje. Dat maakt hem minder geschikt voor situaties waarin je echt geluidsarm moet blijven. Máár dit electrische drumstel is nog steeds vele malen stiller dan een akoestische variant.

Yamaha DTX432K

Voordelen

 • Sluit je muziek aan op de module en speel mee met je favoriete bands met koptelefoon of versterker
 • Compact drumstel – past op één vierkante meter en eenvoudig in elkaar te zetten
 • Beste drummodule in zijn prijsklasse
 • Bassdrumpedaal met klopper is bij de prijs inbegrepen
 • In hoogte verstelbaar dus ook zeker geschikt als elektronisch drumstel voor kleintjes

Nadelen

 • Minder geluidsarm door aanwezigheid basdrumklopper

Yamaha DTX432K

 • Perfect voor starters
 • Neemt weinig ruimte in beslag
 • Met bassdrumklopper
 • In hoogte verstelbaar
€69,99
MET MAANDABONNEMENT
€857,99
MET JAARABONNEMENT

3. De Roland TD02K

De Roland TD02Kk is het instapmodel van het populaire Roland. Het is een zeer compacte kit die je zo hebt opgezet. De drummodule is erg uitgebreid met onder andere 15 verschillende sounds, een Coach-functie (trainer) en een metronoom. Ook kun je je muziekspeler (of laptop, telefoon of tablet) erop aansluiten en meespelen met je favoriete muziek. Het voetpedaal van de bassdrum heeft geen klopper, waardoor hij erg stil is. Daarmee is dit drumstok echt geschikt vanaf 5 jaar oud en dus eigenlijk alle leeftijden. Dit is bij de DT432K niet het geval – de allerkleinsten onder ons hebben soms moeite met het bassdrumpedaal. Dit is overigens vanaf een jaartje of 6-7 oud geen probleem meer. Dat gezegd hebbende: jij bent dit drumstel vast gewoon voor jezelf aan het uitzoeken!

Roland TD1K V-Drums productfoto elektrisch drumstel

Voordelen

 • Bekende Roland -sound en -performance
 • Sluit een drummonitor aan en speel uitversterkt terwijl je wel je volume regelt
 • Simpel in hoogte verstelbaar drumrek – nog makkelijker dan Yamaha
 • Uitgebreide drummodule
 • Ruimtebesparend ontwerp dat in elke ruimte past
 • Geluidsarm dankzij voetpedaal zonder klopper

Nadelen

 • Volume van muziek en drumstel kan niet apart worden aangepast via drummodule

ROLAND TD-02K

 • Perfect voor starters
 • Neemt weinig ruimte in beslag
 • Drummodule voorzien van bluetooth
 • Geluidsarm
€59,99
MET MAANDABONNEMENT
€549,99
MET JAARABONNEMENT

 

Wat heb je naast een drumstel nog nodig om te gaan drummen?

Vergeet niet dat naast je elektronische drumstel, je nog een aantal andere dingen nodig hebt om te kunnen starten. Dat zijn in ieder geval:

 1.  Een drumkruk
 2. Een koptelefoon
 3. Een lessenaar of tablethouder (voor lesmateriaal)
 4. Een aux kabel (om je muziek op je drumstel aan te sluiten)
 5. Drumstokken

Mocht je bij Online Drumles een drumstel kopen, dan kun je kiezen voor het aanvullende drumpakket – daar zit alles wat je nodig hebt al meteen in.

Daarnaast kan je nog overwegen om een drummonitor aan te sluiten. Onze favoriet voor instappers is de Roland PM-03 maar een drumversterker is zeker niet noodzakelijk.

Waarom is een elektrisch drumstel geschikt voor beginners?

online drumles thuis drummen

Drummers kunnen er eindeloos over discussiëren. Wat is beter, een elektrisch drumstel of zijn akoestische tegenhanger? En kan je wel leren drummen als je vanaf het begin op een electrisch drumstel leer spelen?

Misschien heb je de verhalen gehoord over hoe weinig herrie een elektronisch drumstel maakt — en hoe gelukkig je buren daarmee zullen zijn. Misschien heb je een elektronisch drumstel gezien en vraag je je af wat zo’n raar kledingrek in hemelsnaam nog te maken heeft met drummen.

Eerlijk is eerlijk, volgens ons gaat er niets boven the real thing. Akoestisch dus.

Maar voor de meeste mensen is dat gewoon geen haalbare optie. De geluidsoverlast is te groot of de beschikbare ruimte te klein. Een electrisch drumstel is een volwaardig alternatief — zeker voor beginners. Waarom?

Als beginnend drummer ben je hoofdzakelijk bezig je coordinatie en timing te ontwikkelen.

Dat zou je zelfs op emmers nog kunnen leren. Voor het ontwikkelen van zowel coordinatie als timing is een elektronisch drumstel dus net zo geschikt als elk ander drumstel.

Waar zit het verschil hem dan wel in? De hele fijne motoriek. Als je lang speelt dan bereik je uiteindelijk een niveau waarbij je de terugslag van je vellen zo goed kan beheersen met je fijne motoriek, dat je op hoge snelheid met nog meer controle kan spelen. Je gebruikt dan de terugslag van je vellen om sneller te kunnen spelen, en hierin verschillen de pads van een elektrisch drumstel met die van een ‘echte’.  Er zijn twee redenen waarom dit voor jou als beginner totaal niet uitmaakt:

 1. Drummen is 90% coordinatie ontwikkelen en timing ontwikkelen. Je snelheid ontwikkelt automatisch. Die laatste 10% is voornoemde fijne motoriek.
 2. Tegen de tijd dat je dit soort geavanceerde techniek überhaupt wilt gebruiken, ben je jaren verder.

Voor de volledigheid willen we het toch genoemd hebben. Maar je kunt het dus weer vergten.

Lang verhaal kort: een elektronisch drumstel zorgt ervoor dat je kan oefenen wanneer je wilt. Hierdoor maak jij als drummer veel meer meters. Waardoor jij na een jaar dus een veel betere drummer bent. En dan hebben we het nog niet gehad over alle andere voordelen:

Wat zijn de voordelen van een elektronisch drumstel?

1. Een elektronisch drumstel maakt minder herrie

Het grootste voordeel voor alle thuisdrummers is de hoeveelheid geluid die een elektronisch drumstel maakt. Dat is namelijk bijzonder weinig. Daardoor is een elektronisch drumstel veel geschikter voor thuis dan een niet-elektronische kit. Afspraken maken met je huisgenoten en je buren over wanneer en hoelang je mag spelen, is daarmee grotendeels verleden tijd.

Maar let op: sommige elektronische drumstellen zijn stiller dan andere. En soms is er nog steeds sprake van contactgeluid. Omdat het geluidsniveau een belangrijk argument is vóór het kiezen van een elektronisch drumstel, gaan we verderop in dit artikel verder in op dit onderwerp.

2. Een elektronisch drumstel neemt minder ruimte in

Een elektronisch drumstel heeft geen grote trommels. Dat bespaart een hoop ruimte. De kleinste elektronische drumstellen nemen iets meer dan een vierkante meter in. Heb je thuis niet al te veel ruimte, dan kun je met een elektronisch drumstel toch een complete kit kwijt.

3. Een goed elektronisch drumstel hoeft bij aanschaf niet veel te kosten

Voor iets meer dan 500 euro haal je een prima elektronisch drumstel in huis (bekijk ons gehele assortiment hier) waar je lang plezier van hebt. Voor dezelfde prijs kun je ook een traditioneel drumstel kopen, maar dan heb je vaak een instapmodel te pakken van lagere kwaliteit. Traditionele drumstellen zijn gek genoeg duurder tegenwoordig dan hun elektronische tegenhanger.

4. Een elektronisch drumstel heeft geen onderhoudskosten

Dat lees je goed. Nooit drumvellen vervangen. Of iets anders. Elektrische drumstellen van Yamaha of Roland zijn zo goed als onverwoestbaar en gaan werkelijke jaren en jaren mee zonder dat er iets vervangen hoeft te worden. Je hebt dus niet terugkerende kosten zoals je die bij een akoestische wel kunt hebben (uiteraard ligt dat ook aan hoe vaak je vellen vervangt etc). Zelfs je stokken slijten vrijwel niet op een electrisch drumstel. Een elektrisch drumstel heeft daarmee nog minder onderhoud (en dus kosten) dan een gitaar. Daarmee is het gek genoeg een van de goedkoopste instrumenten.

Yamaha DTX402K drumstel voor beginners5. Een elektronisch drumstel kan verschillende sounds produceren

De drummodule van een elektronisch drumstel heeft verschillende sounds in huis. Je switcht met het grootste gemak tussen rock, jazz, latin, electronic dance, hip hop en andere stijlen. Je hebt dus niet maar 1 sound, maar vele. In sommige modules kun je zelfs binnen een preset weer aanpassingen maken, waardoor je ontelbaar veel mogelijkheden krijgt voor een unieke sound. En bijvoorbeeld een crash bekken of ride bekken ‘choken’? Kan ook gewoon.

6. Een elektronisch drumstel heeft handige features

Naast een hele verzameling aan sounds heeft een drummodule nog meer leuke dingen aan boord. Zo hebben de meeste drummodules een AUX-ingang waarmee je je tablet of telefoon kunt aansluiten en zo meespelen met je favoriete muziek. Ook zit er vaak een trainingsmodule ingebouwd waarmee je bijvoorbeeld je ritmegevoel kunt oefenen.

7. Electrische drumstellen kun je in 1x optillen en verplaatsen

Optreden? Of verhuizen? Of gewoon even naar de buren? No problemo. Haal je kabels los, vouw je drumstel een beetje in elkaar en je tilt hem zo mee. Past vaak opgesteld (wel ingevouwen) direct in je achterbak. Uitpakken, kabels inpluggen, en je kunt weer spelen.

Bovenstaande voordelen opgeteld maakt dat elke beginnende drummer er goed aan doet om te overwegen op een elektrisch drumstel te starten.

Nog niet zeker of je een drumstel wilt aanschaffen?Online Drumles volgen via tablet elektrisch drumstel

Heb je jouw elektrische drumstel gevonden, dan is het tijd om hem in huis te halen. Als je het drumstel wilt kopen, kun je een nieuw exemplaar aanschaffen bij een (online) muziekwinkel. Als je nog niet helemaal zeker bent of drummen jouw ideale hobby is, hebben we een andere interessante optie voor je.

Bij Online Drumles kun je een drumstel huren, inclusief drumles. Zo kun je risicovrij uitproberen hoe leuk het is om te drummen. En je krijgt er onbeperkt drumles bij! Wij verhuren de volgende drumkits bij onze abonnementen:

Heb je nog vragen over het uitzoeken van een elektrisch drumstel? Of over Online Drumles? Stuur dan gerust een mailtje naar contact@onlinedrumles.nl of vul het contactformulier hieronder in.

 

 

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.8 / 5. Aantal beoordelingen 8

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn gehuurde drumstel overnemen?
Bij alle drumstelabonnementen hanteren wij een minimale huurperiode van 6 maanden. Na deze tijd kun je op elk moment een mailtje sturen naar contact@onlinedrumles.nl met de vraag om het drumstel over te nemen. Wij zullen een persoonlijke berekening voor je maken waarin het resterende bedrag voor het drumstel is berekend. Hierbij is rekening gehouden met cashback van de betaalde drumstelhuur en de borg.

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!