Leren drummen zonder drumstel; het kan!

drummen zonder drumstel drummen op potten en pannen trommels
5
(2)

Leren drummen zonder drumstel; het kan!

Je wilt leren drummen, maar je hebt (nog) geen drumstel? Geen probleem! Het mooie aan drummen is dat je het kan leren zonder drumstel. Als je net begint met drummen maakt het nog niet zo veel uit waar je op slaat. In het begin draait drummen namelijk vooral om het ontwikkelen van je ritmegevoel en coördinatie.

Coördinatie is het onafhankelijk kunnen bewegen van je ledematen. Als je lang genoeg oefent en oefeningen herhaalt, slaat je brein de bewegingen op. Zo ontstaat ‘muscle memory’. Voor het trainen van muscle memory heb je geen drumstel nodig.

Het interpreteren van geluid, strak het tempo houden en ‘feel’ ontwikkelen (het ritmegevoel) zit hem in het leren omgaan met geluid. Hierbij gaat het voornamelijk om timing. De kwaliteit van het geluid is minder belangrijk. Als je maar iets hoort! Ook geen drumstel voor nodig dus.

Drie manieren om te beginnen met leren drummen zonder drumstel

Om deze beginselen te oefenen geven we in dit artikel van Online Drumles een aantal suggesties om vast mee aan de slag te gaan. Leer nu drummen zonder drumstel!

1. Gebruik je handen en benen

Voor een basisritme kun je goed oefenen met alleen je benen en handen. Je gebruikt je voet op de grond voor de bassdrum. Met je handen sla je op je bovenbenen voor de snare, toms, hihat, crash of ride. Lees en leer alles over de onderdelen van het drumstel in een ander artikel: Hoe heten de onderdelen van een drumstel?

2. Gebruik een stoel

Sla je toch liever op iets anders dan op je eigen benen? Pak er dan een stoel bij. Een van de eerste ritmes die je bij Online Drumles leert maakt gebruikt van de bassdrum, de hihat en de snare. Deze kun je gemakkelijk naspelen door de leuning van de stoel als hihat te gebruiken, en de zitting als snare. Je voet gebruik je voor de bassdrum. Gebruik pollepels of ander keukengerei om mee te slaan. Om gewend te raken aan de feel van echt drumstokken kun je natuurlijk ook alvast een set drumstokken aanschaffen.

3. Bouw een drumstel na met…wat dan ook!

Het maakt eigenlijk niet zo veel uit wat je gebruikt. Je kunt de stoel uit optie 2 uitbreiden door spullen op het zitoppervlak te leggen. In onderstaande video zie je hoe je met een stoel, een papiertje, een sticker en een boekje al een heel eind komt! Je kunt ook een drumstel nabouwen met potten, pannen, emmers, dozen en andere spullen die je in huis vindt. Wees creatief! Overal zit muziek in.

Om gewend te raken aan de rebound van het slagvlak is het wel handig om enigszins harde voorwerpen te gebruiken. De rebound is de mate waarin de stok terugkaatst. Deze zal nihil zijn wanneer je bijvoorbeeld op een kussen slaat. Met een stuk rubber heb je al veel meer rebound en kun je het spelen op een echt drumstel al beter nabootsen.

Enthousiast om alvast te leren drummen zonder drumstel?

Bij Online Drumles kun je de eerste drie hoofdstukken gemakkelijk zonder drumstel volgen. Hierbij kun je hoofdstuk 1 volgen met alleen armen en benen. Hoofdstuk 2 kom je goed door met een stoel en hoofdstuk 3 kun je met een zelfgebouwd drumstel prima afronden. Na deze hoofdstukken zijn onze leerlingen al in staat om het nummer We will rock you van Queen en het nummer Again van Lenny Kravitz mee te spelen. Ook zonder drumstel dus! Neem een kijkje bij de Online Drumles cursus voor een voorproefje.

Kun je niet wachten?

Probeer Online Drumles dan twee weken gratis uit. Je krijgt twee weken lang onbeperkt toegang tot de lessen van Online Drumles en kunt rustig kijken of drummen echt iets voor je is. En wil je toch liever leren drummen mét drumstel? Check dan eens een van onze drumstelabonnementen!

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op via info@onlinedrumles.nl

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!