4 manieren om je elektrische drumstel te dempen

elektronisch drumstel kopen yamaha
4.2
(5)

Geluidsoverlast van een elektrisch drumstel

Je hebt een elektrisch drumstel gekocht om geluidsoverlast te voorkomen. Maar nu vind je dat getik toch nog wel wat hard. In dit artikel vertellen we:

Voor veel mensen is het harde geluid van een drumstel een reden niet te gaan drummen. Dat een elektrisch drumstel geluidsarm is, is dan ook één van de overwegingen waarom mensen leren drummen op een elektrisch drumstel. Een elektronisch drumstel maakt nauwelijks geluid. Toch kunnen jij en je buren wel een klein beetje geluidsoverlast van je elektrische drumstel ervaren.

Nog geen elektronisch drumstel in huis? Huur of koop een drumstel bij Online Drumles inclusief lessen!

4 manieren om je elektrische drumstel te dempen en geluidsoverlast te voorkomen

Het geluid van een elektrisch drumstel is minimaal. Zeker als je je koptelefoon hebt aangesloten. Maar je elektrische drumstel produceert wel degelijk geluid. De slagen op de trommels en bekkens zijn namelijk hoorbaar voor anderen. Maar met name de klopper van de bassdrum zal de meeste herrie maken.

Geluidsoverlast is voor niemand leuk. En zeker niet als het jouw eigen plezier tegenwerkt. Met een hele hal vol met elektrische drumstellen voor de lessen, hebben wij soms ook last van geluidsoverlast. Maar daar hebben we wat op gevonden!

1. Ontkoppelen van het drumstel

De bassdrum klopper veroorzaakt de meeste geluidsoverlast van jouw elektrische drumstel. De oplossing hiervoor ligt in het goed isoleren van je elektrische drumstel. En dat hoeft nauwelijks tijd en geld te kosten!

De klopper van je bassdrum zorgt voor trillingen. Deze trillingen worden doorgegeven aan alles wat het drumstel raakt. Met name de grond dus. Dit noemen we het contactgeluid van het drumstel. Hier kunnen je buren flink last van krijgen aangezien die trillingen dwars door muren kunnen gaan. De beste optie om contactgeluid te reduceren is het ontkoppelen van je drumstel. Bij ontkoppeling wordt direct contact tussen het drumstel en de vloer geminimaliseerd. Je zorgt er dus voor dat het drumstel de vloer zo min mogelijk direct raakt. Deze ontkoppeling zorgt ervoor dat trillingen die contactgeluid veroorzaken niet worden doorgegeven aan de constructie, de vloer in dit geval.

De beste manier om je elektronische drumstel isoleren door hem te ontkoppelen van de kamer. Dit kan heel makkelijk door je elektronische drumstel op isolerend materiaal te plaatsen. Leg blokken met isolatiemateriaal op de vloer. Dit kan anti-vibratie rubber, steenwol of polyurethaanschuim zijn, als het maar zacht en isolerend materiaal is. Daar overheen monteer je een houten plaat van bijvoorbeeld MDF. Dit oppervlak moet groot genoeg zijn voor je drumstel én je kruk. Lukt het alleen voor het drumstel? Plaats je kruk er dan achter en zet deze iets omhoog. Met een bezoekje aan de bouwmarkt kun je meteen alles in huis hebben. En om je eigen drum ervaring hoef je je geen zorgen te maken. Het geluid dat jij via je koptelefoon hoort verandert namelijk niet.

Isoleren dus. In de video hieronder legt onze drumleraar Leon uit hoe we bij Online Drumles alle Yamaha elektrische drumstellen hebben geïsoleerd.

2. Schuimrubberen matten

Een andere optie is het gebruik van schuimrubberen matten in de vorm van puzzelstukken. Deze worden vaak gebruikt voor vloeren in bijvoorbeeld sportscholen. De matten geven niet hetzelfde effect als het ontkoppelen van je drumstel maar verzachten de vibraties wel enigszins en is er minder geluidsoverlast. Zorg wel voor een stuk hout of hardboard zodat het drumstel stevig staat en de mat niet beschadigt wanneer je eroverheen loopt.Rubberen mat om geluidsoverlast van je elektronische drumstel te voorkomen

3. Een dik kleed

Als de bovenstaande tips om welke reden dan ook niet lukken, dan kun je altijd een dik kleed onder het drumstel plaatsen. Dit is tot op zekere hoogte effectief, maar is minder goed dan de hierboven beschreven opties.

4. Vervang de klopper

Zijn bovenstaande opties niet mogelijk of niet effectief genoeg om het geluid van je elektrische drumstel te dempen? Dan kun je als laatste mogelijkheid overwegen om het bassdrumpedaal te vervangen door een voetpedaal zonder klopper. De Yamaha DTX 402K en Roland TD-1K zijn voorbeelden van een elektrische drumstellen zonder klopper. Het pedaal kun je ook los bestellen en inpluggen in andere Yamaha DTX Of Roland V-Drums modellen. Ook Roland heeft een aantal pedalen die weinig contactgeluid produceren. Check eerst voor jouw type elektrisch drumstel welke pedalen compatibel zijn.

Je volgt de drumlessen van Online Drumles al vanaf €29,99 per maand!

Geluidsoverlast verminderen door van stokken te wisselen?

brushesNog steeds last van geluidsoverlast van je elektronische drumstel? Dat kan. De aanslagen op de trommels en bekkens zijn als getik te horen voor anderen terwijl jij met de koptelefoon op zit. Deze klanken zullen niet tot aan je buren reiken, maar medebewoners kunnen ook gaan klagen natuurlijk.

Het drumgeluid van een elektrisch drumstel wordt via de aanslag elektronisch doorgegeven naar je drummodule. Welke drumstokken je hiervoor gebruikt, kan dus verschillen. Bij geluidsoverlast van een traditioneel drumstel, wordt soms aangeraden om met brushes te gaan spelen. Op een elektrisch drumstel kunnen brushes niet worden gebruikt. De aanslag is daarmee te licht en de kans is dan groot dat de drummodule geen signaal doorkrijgt en je dus niks van de aanslag hoort.

Je kunt wel proberen om verschillende drumstokken te gebruiken met ander materiaal op de tip. Zo zijn er onder andere drumstokken die volledig van hout zijn, met een rubberen tip of met een siliconen tip. Zorg er wel voor dat de aanslag goed genoeg blijft zodat je drummodule het signaal goed kan oppakken.

Het geluidsoverlast van elektrische drumstellen die wij aanbieden

Bij Online Drumles bieden wij naast drumlessen ook elektrische drumstellen aan. We hebben 3 verschillende Yamaha elektrische drumstellen die we te huur en te koop aanbieden. De Yamaha DTX4-serie is gemaakt om beginnende en gevorderde drummers een elektrisch drumstel te bieden. Het geluid is daar ook naar gemaakt. Van minder tot meer geluidsoverlast. En natuurlijk is het geluid al minimaal als je je koptelefoon op doet.

Yamaha DTX402 voor beginners1. De Yamaha DTX-402K

Dit elektrische Yamaha drumstel is gemaakt voor de echte beginnende drummer. Hierbij is rekening gehouden met de eventuele geluidsoverlast. Er is namelijk geen klopper aanwezig bij de bassdrum.

De Yamaha DTX-402K heeft een bassdrum zonder klopper. Dit betekent dat er geen geluid van de bassdrum via de vloer kan door trillen naar je buren. Ideaal als je echt geen geluid kan maken!

2. De Roland TD-1K

Roland heeft met de serie V-Drums een van de beste e drums op de markt gebracht. Deze high-end drumstellen worden geliefd door beginners, gevorderden en zelfs professionals als Travis Barker (Blink-182), Roger Taylor (Duran Duran), Josh Dun (Twenty One Pilots), Neil Peart (Rush) en Larry Mullen Jr. (U2).

En van deze geweldige serie is er nu ook een instapmodel: Roland TD-1K V-Drums! Het drumstel, inclusief basdrum zonder klopper, is zo geluidsarm als mogelijk is, compact en makkelijk in hoogte verstelbaar. Of je nu beginner of gevorderde bent, jong of oud, dit drumstel past bij jou. Je buren vinden dit ook een geweldig drumstel!

Yamaha DTX432K drumstel voor beginners kinderdrumstel3. De Yamaha DTX- 432K

Het grote broertje van de 402K is voor beginners die gelijk een iets geavanceerder elektrisch drumstel willen. Bij de Yamaha DTX-432K is wel een klopper aanwezig bij de bassdrum. Voor de bassdrum zorgt dit voor een authentiek gevoel. Net of je op een ‘echte’ speelt!

Maar dit betekent wel dat er met de 432K geluid van de bassdrum naar de buren kan trillen. Dit kan dan nog wel eens geluidsoverlast veroorzaken. Wil je wel een drumstel met klopper, maar geen ruzie met de buren? Dan is het verstandig om na te gaan denken over het isoleren van je elektrische drumstel of met andere drumstokken te gaan spelen. Maar, zoals eerder uitgelegd, dat hoeft helemaal geen grote investering te zijn!

Elektronisch drummen met Online Drumles

Een elektrisch drumstel is zonder twijfel de beste optie als het gaat om geluidsoverlast. Ook zonder koptelefoon op, is het via de uitgebreide drummodule mogelijk om het volume in te stellen. Maar ook voor een traditioneel drumstel zijn er genoeg mogelijkheden om de geluidsoverlast zo klein mogelijk te houden. In een eerder artikel hebben we al eens 7 tips voor drummen met minder geluid uitgelegd.

Maar zelf zijn we dus grote fan van de elektrische Yamaha drumstellen. Van zichzelf produceren deze drumstellen al zo min mogelijk geluid. Ideaal voor beginnende drummers!

Ben je nieuwsgierig geworden naar Online Drumles? Je kunt bij ons een 14 dagen gratis proefperiode starten waarbij je toegang hebt tot alle lessen, bladmuziek en coördinatietrainingen. Nog iets meer informatie nodig? Bekijk hoe ons leersysteem in elkaar zit of doe de gratis proefles. Daarbij leer je zelfs al hoe je We Will Rock You van Queen moet spelen!

Lees ook eens onze Drum Q&A. Drumleraar Leon beantwoord daar veel vragen over drum geluid verminderen en hij geeft tips voor elektronische drumstellen.

Wil je meer advies over geluidsoverlast van je (elektrische) drumstel? Vul dan onderaan de pagina ons formulier in en ontvang gratis persoonlijk advies over drumstellen.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.2 / 5. Aantal beoordelingen 5

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!