Drumnummer onder de loep: Aerosmith – Dream On

drumnummer onder de loep dream on Aerosmith drummer Joey Kramer
5
(3)

In de lessen van Online Drumles staat altijd één nummer centraal. Aan de hand van dit nummer leren we je nieuwe grooves en fills spelen. In de serie Drumnummers Onder De Loep lichten we een van onze nummers uit. We gaan dieper in op de band, het liedje, de drummer en de drumpartij. Zo weet jij wat dit nummer zo bijzonder maakt. In deze aflevering hebben we het over ‘Dream On’ van Aerosmith en hun legendarische drummer Joey Kramer.

Over de band

Aerosmith zag in 1970 het levenslicht en aan de wieg van de band stond drummer Joey Kramer. Hij bracht zijn oude vriend, zanger Steven Tyler, binnen bij de groep, die verder bestond uit gitarist Joe Perry en bassist Tom Hamilton. Met de komst van Brad Whitford een jaar later was de bezetting rond. Inmiddels speelt het vijftal al dik vijftig jaar samen. Ook bedacht Kramer de naam: Aerosmith. Hij liet zich inspireren door het album ‘Aerial Ballet’ van Harry Nilsson. Vanaf het prille begin was de band erg succesvol. Midden jaren 1970 kon de band zich qua populariteit meten met de allergrootste namen. Aerosmith wordt door veel fans beschouwd als het Amerikaanse antwoord op The Rolling Stones. Met ruim 150 miljoen verkochte platen is de band de best verkopende rockband uit de VS.

Comeback en afscheid?

Eind jaren ’70 hing het voortbestaan van de band aan een zijden draadje. Ruzie, overmatig drankgebruik en drugsverslavingen zetten de verhoudingen in de groep op scherp. Een tijdlang deden Perry en Whitford niet meer mee. Maar in 1984 volgde een glorieuze comebacktour en volgde hit op hit: ‘Dude (Looks Like A Lady)’, ‘Rag Doll’, ‘Love In An Elevator’, ‘Cryin’’, ‘Crazy’ en ‘I Don’t Want To Miss A Thing’ zijn niet meer weg te denken uit de rockgeschiedenis. Een heel nieuwe generatie maakte kennis met oude krakers van de band, zoals ‘Sweet Emotion’, ‘Walk This Way’ (later uitgebracht als hiphopnummer samen met Run-DMC) en ‘Dream On’. In de jaren 2017-2019 ondernam de band een wereldwijde afscheidstour. Wie de band nu aan het werk wil zien, moet naar Las Vegas reizen. Daar speelt Aerosmith als residency band in de grote casinotheaters.

Over het nummer

‘Dream On’ is geschreven door zanger Steven Tyler. Inspiratie voor het nummer deed hij als peuter op. Toen lag hij op de grond te luisteren naar het pianospel van zijn vader, een geoefend concertpianist. De tekst draaide hij als puber in elkaar. Het nummer gaat over dromen en blijven dromen, tot op een dag je dromen hopelijk uitkomen. Het grappige is dat dit nummer meerdere keren is uitgebracht. In 1973 werd het in eerste instantie een bescheiden hitje. Drie jaar later, toen de band echt was doorgebroken, werd de single opnieuw uitgebracht en kwam tot plek 6. Voor de film ‘Last Action Hero’ is het nummer opnieuw opgenomen en werd in Nederland een hit. En voor de speciale Aerosmith-editie van het spel Guitar Hero nam de band het nummer voor de derde keer op. Daarvan werden wereldwijd 3,6 miljoen exemplaren verkocht. ‘Dream On’ is de ultieme Aerosmith-meezinger geworden en is een verplicht nummer tijdens ieder optreden.

Over de drummerDrummer Aerosmith Joey Kramer

Joey Kramer werd in 1950 geboren in de New Yorkse wijk the Bronx. Op zijn veertiende gaat Kramer drummen. Bernard Purdie, bekend van zijn eigen Purdie-shuffle beat, was zijn grote voorbeeld. En op veel Aerosmith-platen hoor je nog steeds dat lekkere swingende geluid terug. Kramer bleek een getalenteerde drummer en werd toegelaten tot het prestigieuze Berklee College Of Music. Daar ontmoette hij Joe Perry en the rest is history. Kramer staat bekend om zijn eigen originele grooves, zoals te horen op ‘Walk This Way’ en ‘Sweet Emotion’, die later op veel hiphop-platen zijn gesampeld. Hij speelt stevig en melodisch, luister bijvoorbeeld maar eens naar het outro van ‘Love In An Elevator’. In 2019 raakte Kramer geblesseerd en tijdelijk vervangen door zijn drumtechnicus. Toen hij was hersteld werd duidelijk dat de andere bandleden niet meer zo te spreken waren over zijn drumwerk. Er volgden rechtszaken, maar uiteindelijk verdween de kou uit de lucht en was Kramer toch weer welkom. Helaas is het vanwege ziekte en het overlijden van zijn vrouw Linda nog niet tot een reünie gekomen.

Drummen op ‘Dream On’

Je komt dit nummer tegen bij de Gele Stok-lessen, het tweede niveau van onze cursus. Het nummer is in de basis vrij simpel met een langzame groove. Tijdens het lange intro leer je de bel (of cup) van de ride bespelen. Goed voor je coördinatie. ‘Dream On’ is een powerballad en met slagen tegelijkertijd op je crashbekken leer je accenten spelen. Als het nummer tot een climax komt, speel je een simpele, maar erg lekkere fill over de toms. En tenslotte leer je te ‘choken’, je dempt je bekken met de hand direct na een slag, zodat er eenDrumnummers onder de loep - Aerosmith - Dream On heel kort geluid ontstaat. Een onmisbare techniek voor elke rockdrummer!

Jezelf meten met Joey Kramer en direct meedrummen met Aerosmith’s ‘Dream On’?

Bekijk hier de bijbehorende bladmuziek

Leer het met Online Drumles

Dream niet langer on, maar maak vandaag nog van jouw droom om te leren drummen werkelijkheid! En waar kun je dat beter en leuker doen dan met Online Drumles? Duizenden drummers gingen je voor en leerden bij ons drummen. Of je nu jong of oud, een absolute beginner of een gevorderde drummer bent: we leren jou (beter) drummen. Op je eigen tempo volg jij de lessen waar en wanneer het jou uitkomt. Met onze proefperiode krijg je twee weken toegang tot de cursus. Een geweldige kans om te ontdekken of er in jou ook een topdrummer schuilt!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!