The White Stripes – Seven Nation Army

Drumnummers onder de loep aflevering 5
The White Stripes Seven Nation Army drummer Meg White drumnummers onder de loep
5
(4)

In de lessen van Online Drumles staat altijd één nummer centraal. Aan de hand van dit nummer leren we je nieuwe grooves en fills spelen. In de serie Drumnummers Onder De Loep lichten we een van onze nummers uit. We gaan dieper in op de band, het liedje, de drummer en de drumpartij. Zo weet jij wat dit nummer zo bijzonder maakt. In aflevering 5 hebben we het over ‘Seven Nation Army’ van The White Stripes en hun legendarische drummer Meg White.

Over de band

Vanuit Detroit kwam in 1997 het duo The White Stripes opzetten. Binnen de Detroit muziekscene werden al drie albums uitgebracht. Maar het grote succes voor zanger en gitarist Jack White en drummer Meg White kwam tijdens de postpunkrevival begin jaren 2000. Op het album ‘White Blood Cells’ stonden hun eerste hits die buiten Detroit reikten. Wereldwijde successen en bekendheid kwamen in 2003 met het album ‘Elephant’, waar ook ‘Seven Nation Army’ op staat. Kenmerkend voor The White Stripes was hun minimalisme. Een rockband met maar twee leden? Kan gewoon. En Jack’s obsessie met het getal 3 was de oorzaak. Een nummer bestond ofwel uit vocalen, gitaar en drums ofwel uit vocalen, piano en drums. Niet meer en niet minder. En laten Jack en Meg White nu de perfecte muzikanten zijn om dit minimalisme maximaal in te zetten.

Jack en Meg White

Naast de steeds beter wordende muziek, werd het duo ook steeds bekender door hun mysterie. Wat waren Jack en Meg van elkaar? Zelf hielden ze vol dat ze broer en zus waren, maar al snel werden geruchten van een relatie en huwelijk bevestigd. Ze hebben elkaar leren kennen op de middelbare school waar Jack al een beginnend muzikant was. In 1996, het jaar voordat The White Stripes werden opgericht, stapten ze in het huwelijksbootje. Jack nam Meg’s achternaam aan en staat sindsdien bekend als Jack White. Toen hun relatie publiekelijk bekend werd, was het paar al lang gescheiden. Maar als muzikaal duo konden ze, gelukkig, nog geen afscheid van elkaar nemen.

Over het nummer

‘Seven Nation Army’ is het bekendste nummer van The White Stripes. Vind maar eens iemand die de gitaarriff niet kent. Maar als Meg White begint te drummen, komt het nummer echt op gang. Ze speelt een vierkwartsmaat waarop ze elke tel de beat accentueert. Het is simpel, maar wel precies wat dit nummer nodig heeft. Een unieke riff gecombineerd met een krachtige drumbeat. Het nummer is niet voor niets over de hele wereld een veelgehoord anthem bij sportwedstrijden. Zo wordt ‘Seven Nation Army’ door fans gezongen wanneer Club Brugge, Bayern München en het Italiaanse elftal scoren. Maar ook buiten de voetbalwereld wordt het nummer veel gedraaid. Zo loopt Michael van Gerwen op dit nummer naar het dartbord toe en stapt bokser Anthony Joshua de ring in op de klanken van ‘Seven Nation Army’. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele alternatieve teksten die op de melodie van de gitaarriff gezongen worden…

Over de drummerThe White Stripes drummer Meg White Seven nation army

Dat Meg White onvervangbaar is als drummer van The White Stripes, mag duidelijk zijn. Maar wist je dat deze bekende drummer nauwelijks drumervaring heeft? Op haar 23e pakte ze voor het eerst drumstokken vast. Ze stapte achter het drumstel van Jack (hij begon eigenlijk als drummer) en knalde er een simpele beat uit. Volgens Jack was dit precies wat hij nodig zou hebben in een nieuwe band. Meg kon strak drummen als geen ander. Het is misschien simplistisch hoe ze drumt, toch vormt haar krachtige, expressieve en ritmische stijl de basis van The White Stripes.

Deze typische stijl heeft ze gekregen doordat ze geen drumles heeft gehad. Aan techniek ontbreekt het dus een beetje bij Meg White, aan creativiteit niet. Samen met Jack White maakte ze in totaal zes albums. Haar drumvaardigheid groeit, maar ze blijft de verlegen, introverte vrouw die ze altijd is geweest. Wanneer de spanning en angst haar teveel wordt in 2007, wordt de complete tour afgeblazen. Meg White wil niet meer optreden en zo valt de band uiteen. Helaas is Meg White sindsdien niet meer live te zien en te horen op het podium. Het abrupte afscheid uit de spotlights draagt verder bij aan de legendarische status van deze drummer.

Drummen op ‘Seven Nation Army’

‘Seven Nation Army’ is het perfecte nummer voor beginnende drummers om strak te leren drummen. Op een vierkwartsmaat wordt elke tel geaccentueerd. Je hoort het dus gelijk of je te vroeg of te laat bent. En dat alles op een vrij hoog BPM van 127. Langzaam oefenen en snelheid opbouwen dus. Daarnaast heb je een goede onafhankelijkheid nodig om met beide armen en benen te spelen.Leuk nummer om je onafhankelijkheid en coördinatie te oefenen. En in het refrein kun je vervolgens al je energie kwijt en losgaan op je Drumnummers onder de loep - The White Stripes - Seven Nation Army bekken. Er zit één uitdagende maat in het refrein. Daar speel je namelijk een triplet. Dat is een groepje van drie slagen die je in twee tellen speelt. Lastig, maar wat kicken als je hier uit komt!

Leer net zo strak drummen als Meg White op ‘Seven Nation Army’!

Bekijk hier de bladmuziek die bij het nummer hoort

Leer het met Online Drumles

Zonder twijfel, Meg White is een van de beste vrouwelijke drummers. Ze is dan ook een grote inspiratie geweest voor andere drummende vrouwen. En ondanks dat zij en The White Stripes gestopt zijn, is ze nog steeds een groot voorbeeld voor toekomstige vrouwelijke drummers. Ook voor jou?

Bij Online Drumles zeggen we altijd: iedereen kan leren drummen. En daar is Meg White natuurlijk het grootste voorbeeld van. Ze is niet van jongs af aan begonnen, maar is nu wel een topdrummer. Dat kan jij ook worden! Doe de gratis proefles of meld je aan voor jouw gratis proefperiode. Kun je gelijk een kijkje nemen bij de les waarin ‘Seven Nation Army’ stap voor stap wordt uitgelegd!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 4

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!