Drummersprofiel: Charlie Watts – The Rolling Stones
Bij Online Drumles eren we graag de beste en meest legendarische drummers uit de geschiedenis met deze rubriek. In de derde aflevering nemen we ons petje af voor de drummende gentleman Charlie Watts van The Rolling Stones.
Enorme invloed
Wie heeft er nu nog nooit een nummer gehoord van The Rolling Stones? The Stones scoorden tientallen hits in een carrière die inmiddels al zestig jaar duurt. Zeker de nummers uit hun begintijd waren revolutionair, vernieuwend, fris en bijzonder. Op die manier heeft Charlie Watts generaties aan drummers beïnvloed. Zijn drumwerk is vaak simpel en functioneel. En toch zette Watts met zijn grooves uitpuilende stadions in vuur en vlam. Alleen al daarom wordt Charlie Watts gerekend tot de beste drummers aller tijden.
Banjo
Watts groeide op in Wembley, een voorstad van London, in een middenklas gezin. Op jonge leeftijd ontdekte hij oude jazzplaten. Hij raakte verslingerd aan deze muziek en wilde zelf ook graag muziek maken. Als jochie van dertien kocht hij daarom een banjo, maar dat vond ‘ie niks. Hij demonteerde de hals en hield zo een klein trommeltje over. Dat was zijn eerste snaredrum. Het trommelen beviel hem uitstekend en in 1955 kreeg Charlie zijn eerste echte drumstel cadeau. Hij bleef fanatiek oefenen en drumde mee met zijn favoriete jazzplaten.
Blues Incorporated
Inmiddels volgt Charlie een opleiding tot reclametekenaar en speelt in zijn vrije tijd in allerlei jazzgroepjes. Zijn drumwerk valt in de smaak bij een zekere Alexis Korner en hij nodigt hem uit te komen spelen in zijn band Blues Incorporated. Deze band was zo’n beetje de eerste bluesband in Engeland. Iedereen die begin jaren 1960 iets met blues had, speelde mee in deze groep. Blues Incorporated was een soort kweekschool voor aanstormend talent. Ook de andere toekomstige Rolling Stones (Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones en toetsenist Ian Stewart) speelden wel eens mee. Die begonnen niet veel later hun eigen groep. Na enkele drummers uitgeprobeerd te hebben, komen ze uit bij Charlie Watts. Op 2 februari 1963 heeft hij zijn eerste optreden met The Rolling Stones.
Titanenstrijd
Al snel scoren de Stones hun eerste hits. De opzwepende nummers, de dansjes van Jagger, de bravoure van Richards: het gaat er bij het publiek in als zoete koek. Qua populariteit hebben de Stones alleen The Beatles voor zich te dulden. Fans van beide bands staan lijnrecht tegenover elkaar, maar de muzikanten zelf gaan vriendschappelijk met elkaar om. Het zijn Paul McCartney en John Lennon die de Stones overtuigen dat ze hun eigen nummers moeten gaan schrijven. Vrijwel direct scoren de Stones enorme hits met eigen composities: The Last Time, (I Can’t Get No) Satisfaction en Gett Off Of My Cloud. Er breekt een ware titanenstrijd uit tussen The Beatles en The Rolling Stones. Wie troeft wie af? Zowel in verkopen als in creativiteit? Over smaak valt niet te twisten en The Beatles winnen deze clash, maar ze worden op hun hielen gezeten door The Stones. Wie kan immers niet meezingen met Brown Sugar, Honky Tonk Women, Paint it, Black en Sympathy for the Devil? En de albums Beggar’s Banquet, Let It Bleed, Sticky FIngers en Exile On Main Street scoren steevast hoog in de lijstjes van beste albums aller tijden.
Trendvolgers
Vanaf halverwege de jaren ’60 zijn The Rolling Stones niet meer weg te denken uit de popmuziek. Ze schrijven hun eigen nummers en laten zich steeds flink inspireren door anderen. Vooral door de zwarte muziek: rhythm & blues, jazz en soul. Later brengen de Stones met hun nummers ook country, reggae, synthpop, punk, new wave en zelfs rap onder de aandacht van het grote publiek. The Rolling Stones zijn er handig in om allerlei nieuwe invloeden te gebruiken in hun nummers. En Charlie Watts slaat zich overal moeiteloos doorheen! Zijn grootste liefde blijft echter jazz. In de jaren ’80 toert hij met zijn eigen Charlie Watts Orchestra rond als de Stones niet optreden en later speelt hij voor zijn plezier in kleinere jazzbandjes.
Greatest Rock & Roll Band In The World
The Rolling Stones is een van de eerste bands die serieus geld is gaan verdienen. Met plaatverkoop en door het organiseren van wereldomspannende tournees. Daar kwamen Charlies vaardigheden als tekenaar en grafisch ontwerper goed van pas. Hij ontwierp voor bijna alle tours de podia en aankleding. Het toeren hoeft voor Charlie niet zo. Hij is veel liever thuis bij zijn vrouw Shirley (met wie hij 57 jaar getrouwd bleef), hun landhuis met paardenstal en zijn collectie antieke auto’s. Waar de andere bandleden zich overgaven aan alle excessen, bleef Charlie de verstandigste. Waar zijn makkers in elk stadje een schatje hadden, maakte Watts van elke hotelkamer waar hij sliep een tekening. Een legendarische anekdote is dat een dronken Mick Jagger hem ’s nachts in een hotel wakker belde met de vraag: ‘waar is mijn f*cking drummer?’. Watts scheerde zich, poetste zijn tanden, trok zijn mooiste pak aan en klopte op Jaggers deur. Terwijl Jagger opendeed, sloeg Watts hem tegen de vlakte: ‘Noem me nooit meer jouw drummer. Jij bent mijn f*cking zanger.’
Tot het bittere einde
Naast Mick Jagger en Keith Richards is Charlie Watts het enige lid van The Rolling Stones dat op alle albums te horen is. En sinds zijn eerste optreden met de band, miste Charlie geen enkele show. Totdat hij in augustus 2021 een zware hartoperatie moest ondergaan en daardoor niet het laatste deel van de No Filter tour kon afmaken. Steve Jordan, een levenslange fan van The Stones en vriend van de band, nam plaats achter het drumstel als invaller. Een paar weken later overleed Charlie Watts, 80 jaar oud, aan complicaties van de operatie. Maar zijn legende leeft voor altijd voort.
Wat maakt het drumwerk van Charlie Watts zo bijzonder?
Wat als eerste te binnenschiet is de eenvoud van zijn drumwerk. Watts speelt ten dienste van de muziek. Hij volgde als drummer het gitaarspel van Keith Richards. De wisselwerking tussen die twee wordt gezien als het geheime ingrediënt van het typische Stonesgeluid. Charlie Watts bewijst dat je niet idioot complexe fills of grooves hoeft te spelen om toch een groots geluid neer te zetten. Typisch Charlie Watts is het gebruik van een china-bekken als crash. En ook zeer herkenbaar is zijn speeltechniek: hij bespeelt de hi-hat niet bij een slag op de snare. Ondanks de grote verscheidenheid in de muziek van The Stones hoor je vanaf de eerste beat wie er drumt. Dat is alleen weggelegd voor de allergrootsten.
Essentiële Charlie Watts nummers
- (I Can’t Get No) Satisfaction
- Get Off Of My Cloud
- Honky Tonk Women
- Midnight Rambler
- Can’t You Hear Me Knocking
- Rocks Off
- Angie
- Fool to Cry
- Start Me Up
- Love Is Strong
- Oh No, Not You Again
Drummen als Charlie Watts
Charlie Watts maakt veel gebruik van de basisritmes die iedere drummer hoort te kennen. Dit zijn drumgrooves die je bij Online Drumles leert. Vanuit die basis bouwen we je vaardigheden verder op. Dat doen we aan de hand van muziek. Want meedrummen met de beste nummers uit zestig jaar pop- en rockmuziek is niet alleen erg leerzaam, maar ook gewoon heel erg leuk! Natuurlijk kom je ook de Rolling Stones tegen in onze lessen. Zo gaan we aan de slag met ‘Jumpin’ Jack Flash’ en ‘Anybody Seen My Baby’ in de eerste serie lessen. We weten zeker dat jij na een paar lessen al heel wat Rolling Stones klassiekers zo kunt meespelen. Kom er nu in twee weken geheel vrijblijvend achter of jou dat ook lukt!