Drummersprofiel: John Bonham – Led Zeppelin

John Bonham drummer Led Zeppelin drummersprofiel
5
(1)

Bij Online Drumles eren we graag de beste en meest legendarische drummers uit de geschiedenis met deze rubriek. In deze aflevering is het de beurt aan misschien wel de grootste van hen allemaal: John Bonham van Led Zeppelin.

Jong geleerd

Op 5-jarige leeftijd begint John ‘Bonzo’ Bonham, geboren in 1948 in het Engelse stadje Redditch, te drummen. Op een zelfgemaakt drumstel van kratten en blikjes imiteert hij zijn grote helden Max Roach, Gene Krupa en Buddy Rich. Pas als John vijftien is krijgt hij zijn eerste echte drumstel cadeau van zijn vader. Al die jaren trommelen en rammelen op potten en pannen hebben de jonge Bonham geen windeieren gelegd. Typisch een gevalletje ‘jong geleerd, is oud gedaan’. Vrijwel direct krijgt zijn muzikale carrière vleugels.

Vuilnisman of miljonair

Op school wil het niet bepaald vlotten, zijn hoofdmeester denkt dat Bonham óf vuilnisman óf miljonair wordt, dus dankbaar grijpt John elke kans op muzikaal gebied aan. Inmiddels heeft hij ook zijn toekomstige vrouw, Pat Philips, leren kennen. Het stel raakt op jonge leeftijd in verwachting van een zoon, Jason. Hij zou later ook een gevierd rockdrummer blijken. Met ene Robert Plant speelt hij samen in de bands A Way Of Life en Band Of Joy. Met die laatste band speelt hij in het voorprogramma van de Amerikaanse zanger Tim Rose, die Bonham uitnodigt om voor hem te komen spelen. Ook Joe Cocker en Chris Farlowe hengelen naar de diensten van Bonham. Uiteindelijk besluit hij zich aan te sluiten bij de nieuwe band van Robert Plant, meestergitarist Jimmy Page en bassist-toetsenist John Paul Jones. Aanvankelijk als doorstart van de bekende bluesband The Yardbirds, maar na juridisch gedoe besluit het gezelschap dat een nieuwe naam verstandiger is. Led Zeppelin is geboren.

250 miljoenLed Zeppelin drummer John Bonham

Zonder de band ooit gezien of gehoord te hebben, krijgt Led Zeppelin een contract bij Atlantic Records. En dat is waarschijnlijk een van de beste beslissingen ooit gemaakt door een platenmaatschappij. Want de band behoort tot een zeer exclusief groepje artiesten dat meer dan 250 miljoen albums heeft verkocht. In tegenstelling tot veel tijdgenoten zet de band vooral in op albumverkopen en niet op singles. Ze zetten hiermee een heel nieuwe tak van de muziekbusiness eigenhandig op: de zogenaamde album oriented rock. De songs op elk album horen bij elkaar, vertellen samen een verhaal. Echte hits heeft Led Zeppelin nooit gescoord, toch is hun muziek niet meer weg te denken uit de muziekhistorie. Nummers als ‘Stairway To Heaven’, ‘Kashmir’ en ‘Whole Lotta Love’ staan steevast hoog in de NPO Radio 2 Top 2000 en worden tot op de dag van vandaag miljoenen keren per jaar gestreamd.

Stadion rock

En niet alleen uit platenverkoop worden de Led Zeppelin-heren schathemeltjerijk, ook de wereldtournees leveren de bandleden bakken met geld op. Zo kreeg de hoofdmeester van Bonham toch nog gelijk! Led Zeppelin geldt zo’n beetje als de uitvinder van de stadion rock. Hun liveoptredens zijn dan ook een echte belevenis. Niet op de laatste plaats door het magistrale drumwerk van John Bonham. Live veranderen veel nummers in lange, geïmproviseerde jams. Op die momenten tonen de leden van de band hun skills en muzikaliteit pas echt. Een van de hoogtepunten tijdens de concerten is de vaak maar liefst 20 minuten durende drumsolo van Bonham in het nummer ‘Moby Dick’. En daarvoor gebruikt hij niet alleen zijn drumstokken, ook met zijn handen en zelfs hoofd bespeelt Bonham zijn trommels, conga’s, pauk en gong. Tussen de optredens door vermaken de heren zich in hun privé-Boeing met drank, drugs, dames en het in puin slaan van hotelkamers all around the world.

Dood

John Bonham laat zich de weelde en excessen van het sterrenbestaan goed smaken. Hij overwint weliswaar een heroïneverslaving, maar begint te drinken. Tijdens een try-out voor de aanstaande toer zakt Bonham op het podium in elkaar. Bonham is er niet erg van onder de indruk en blijft stevig drinken. Op 24 september 1980 wordt de drummer opgehaald voor een oefensessie. Onderweg wordt gestopt voor het ontbijt: Bonham werkt vier glazen straffe wodka-sinaasappelsap achterover. De rest van de dag blijft hij in een moordend tempo drinken. Tijdens de sessie en ook na afloop in het huis van Jimmy Page waar de band overnacht. De volgende dag vindt John Paul Jones de drummer dood in bed: Bonham is gestikt in zijn overgeefsel. Net als die andere legendarische drummer Keith Moon wordt hij slechts 32 jaar oud.

Nalatenschap

Jason Bonham Led Zeppelin drummer

Bonham is zo bepalend voor de sound van Led Zeppelin dat de band direct besluit te stoppen. Page, Plant en Jones hebben daarna als soloartiesten succes. Ondanks smeekbedes van fans en astronomische bedragen van tourpromotors heeft Led Zeppelin na de dood van hun drummer slechts een handvol keren opgetreden. Zoon Jason Bonham nam de plek van zijn vader in tijdens het Tribute Concert ter ere van Atlantic Records oprichter Ahmet Ertegun.

Inspiratiebron

De muziek van Led Zeppelin inspireert tot op de dag van vandaag. En dat geldt ook voor het drumwerk van John Bonham. Hij wordt alom gezien als een van de beste, misschien wel de allerbeste, drummer ooit. De lijst van drummers die Bonham als voorbeeld namen is eindeloos: van Phil Collins tot Chad Smith en van Dave Grohl tot Roger Taylor. Daarnaast zijn Bonham’s beats ook niet meer weg te denken uit hiphop, drum ‘n’ bass en andere moderne genres: het drumintro van ‘When The Levee Breaks’ behoort tot een van de meest gesampelde grooves ter wereld.

Wat maakt het drumwerk van John Bonham bijzonder?

Luister naar het eerste nummer op het debuutalbum van Led Zeppelin (‘Good Times, Bad Times‘) en je hoort wat deze drummer in zijn mars heeft. Bonham legt een ongelooflijke dosis power en volume in zijn spel. Hij speelt niet alleen hard, maar ook nog eens supersnel, precies en constant. Met zijn razendsnelle double kicks (dubbele slagen) lijkt het wel alsof hij dubbele bass drumt. Met triplets (drie slagen in twee tellen) speelt hij eindeloos durende fills, die karakteristieke techniek wordt daarom ook wel de Bonham Triplet genoemd. Op latere albums komt de muzikaliteit van Bonham tot wasdom. Hij gebruikt shuffles en latin-invloeden in zijn grooves. Er zijn maar weinig aspecten van het rockdrummen die Bonham niet tot in de puntjes beheerst. De drumsolo in Moby Dick is pure drummersporno, dus laat je gerust inspireren!

Essentiële John Bonham tracks

Drummen als John BonhamOnline muziekles bij Online drumles

Stel je voor dat Bonham wél drumles had gevolgd en wél over een echt drumstel kon beschikken. Hoe goed was hij dan wel niet geworden? Of jij je ooit kunt meten met Bonham dat laten we maar even in het midden, maar je kunt jezelf in ieder geval een voorsprong geven: door wél drumles te volgen! En waar doe je dat leuker dan bij Online Drumles? Ben je jouw geïmproviseerde drumstel ook helemaal zat, dan kun je onze cursus volgen in combinatie met de huur of koop van een drumstel. Dat klinkt vet toch? En het beste nieuws van de dag: je kunt onze cursus nu twee weken helemaal gratis uitproberen! Mocht Led Zeppelin ooit nog eens samen optreden, dan hopen we dat de heren jouw nummer hebben.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 1

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!