Drumnummer onder de loep: John Mayer – Half of my Heart

Gitaargod meets drummende legende
John mayer half of my heart taylor swift drummer steve jordan drumnummers onder de loep
5
(1)

In de lessen van Online Drumles staat altijd één nummer centraal. Aan de hand van dit nummer leren we je nieuwe grooves en fills spelen. In de serie Drumnummers Onder De Loep lichten we een van onze nummers uit. We gaan dieper in op de artiest, het liedje, de drummer en de drumpartij . Zo weet jij wat dit nummer zo bijzonder maakt. In aflevering 8 hebben we het over ‘Half Of My Heart’ van John Mayer en het drumwerk van muzikale duizendpoot Steve Jordan.

Over de artiest

Inmiddels is John Mayer al zo’n twintig jaar niet meer weg te denken in de popmuziek. De Amerikaanse zanger, gitarist en songwriter scoort hit na hit met zijn mix van prettig in het gehoor liggende liedjes. De jonge John raakt gefascineerd door gitaarmuziek na het zien van de film ‘Back To The Future’ en als hij 13 is krijgt hij zijn eerste gitaar. Mayer blijkt een natuurtalent en wil heel graag muzikant worden. Na een afgebroken studie aan het prestigieuze Berklee College Of Music start hij met vriend Clay Cook, die later een gewilde producer en sessiemuzikant wordt, zijn eerste band. Dankzij de opkomst van het internet wordt het duo in razend tempo populair. In 2001 leidt dit tot een serieus platencontract voor Mayer. Zijn debuutplaat is direct een voltreffer: ‘Your Body Is A Wonderland’ wordt een hit en Mayer wint er gelijk zijn eerste Grammy Award mee. De roem en waardering zetten de deur open voor diverse muzikale uitstapjes.

John Mayer TrioJohn Mayer trio steve jordan pino palladino

Mayer werd weliswaar bekend om zijn akoestische en ingetogen liedjes, zijn hart zelf ligt veel meer bij blues en rock. In 2005 richt hij daarom het John Mayer Trio op met bassist Pino Palladino en drummer Steve Jordan. De band maakt furore vanwege de spetterende liveshows, waarin Mayer de wereld kan laten zien dat hij een van de beste gitaristen van zijn generatie is. Het Trio levert slechts één live-album op (Try!) en treedt na 2006 nog maar een paar keer samen op. Echter, de muzikale klik is en blijft er en zowel Palladino als Jordan blijven vaste muzikale partners van Mayer in de jaren die volgen.

Vallen en weer opstaan

Het is niet alleen dankzij zijn markante stem en lekkere liedjes dat Mayer bekend wordt. Ondanks zijn voornemen om zo anoniem mogelijk door het leven te gaan, kan Mayer de verleidingen van het plotselinge sterrendom lastig weerstaan. Hij datet met celebrity’s als Jennifer Love Hewitt, Jessica Simpson, Jennifer Aniston en Katy Perry. Hij begint fors te drinken en drugs te gebruiken. En hij geeft in 2010 in kennelijke staat een aantal rampzalige interviews waarmee hij een hoop mensen tegen zich in het harnas jaagt. In dezelfde periode wordt hij getroffen door knobbels op zijn stembanden. Noodgedwongen last Mayer een pauze in. Hij besluit dat het zo niet langer gaat, kickt af van drank en drugs en stort zich volledig op de muziek. Dat gaat gelukkig goed. Mayer geldt niet alleen als formidabele gitarist en songwriter, maar ook als schatbewaarder van muziek. Hij eert het werk van invloedrijke muzikanten uit het verleden en brengt hen onder de aandacht van een heel nieuwe generatie. Hij werkt als gast- en sessiemuzikant samen met alle groten der aarde: van Michael Jackson en B.B, King tot The Grateful Dead en van Eric Clapton en Herbie Hancock tot Ed Sheeran.

Over het nummer

‘Half Of My Heart’ kwam uit in de periode dat Mayer in zijn wat (ahum!) lastigere fase zat. Op Twitter kondigde hij aan dat hij een duet aan het schrijven was en dat niemand minder dan Taylor Swift zijn gedroomde zangpartner zou zijn. Op dat moment hadden de twee een relatie. ‘Half Of My Heart’ gaat over een koppel dat twijfelt: moeten ze er nu juist samen voor gaan of moeten ze er een punt achter zetten? Het is een bitterzoet nummer. En omdat Swift en Mayer kort daarop uit elkaar gingen, kreeg het een extra dramatische lading. Het is de laatste single van John Mayer die de Amerikaanse top 40 haalde. In Nederland kwam het tot de 15e plek. In onze Top 2000 heeft het nummer zes keer gestaan, maar dat is inmiddels al weer een poos geleden.

Over de drummer

Na een gedegen muziekopleiding in New York valt Steve Jordan met zijn neus in de boter. Als jonge, talentvolle drummer speelt hij in de begeleidingsband van Stevie Wonder en wordt huisdrummer van de zeer succesvolle tv-shows Saturday Night Live en Late Night With David Letterman. Zo wordt hij ook onderdeel van The Blues Brothers, een uit de hand gelopen grap van Saturday Night Live-komieken John Belushi en Dan Akroyd. Je hoort Steve Jordan op alle Blues Brothers-nummers drummen, maar in de film was hij niet te zien. Jordan bevindt zich in een wereld vol sterren en staat bovenaan de lijstjes van artiesten voor allerhande sessiewerk en gastoptredens. Zo speelt hij percussie op het Rolling Stones album ‘Dirty Work’, is de drummer in de legendarische concertfilm Hail! Hail! Rock ‘n’ Roll over Chuck Berry en tourt met X-Pensive Winos van Stones-gitarist Keith Richards.

The Biggest Rock & Roll Band In The Worlddrummer steve jordan the rolling stones charlie watts

Naast zijn drumwerk is Jordan druk als producer. Hij werkt samen met de grootste sterren: B.B. King, Don Henly, Cat Stevens, Stevie Nicks, Neil Young en Kelly Clarkson. Onderwijl blijft hij ook als drummer actief. Met het John Mayer Trio natuurlijk, maar ook met The Verbs (samen met zijn vrouw) en de supergroep Super Soul Band. In de loop der jaren blijft hij ook optrekken met The Rolling Stones: als producer én als liedjesschrijver. Als Stones-drummer Charlie Watts in 2021 ziek wordt, krijgt Jordan het verzoek om in te vallen. Later dat jaar overlijdt Watts en neemt Jordan definitief plaats achter het drumstel in The Biggest Rock & Roll Band In The World. Mét de zegen van Watts, die twintig jaar eerder al zei: ‘als jullie ooit een andere drummer zoeken, dan is Steve Jordan de man’. Je kunt slechtere aanbevelingen krijgen!

Drummen op Half Of My Heart

Je komt ‘Half Of My Heart’ tegen bij de Gele Stok-lessen, het tweede niveau van Online Drumles. Geen absoluut beginnersnummer dus, maar zeker ook niet te pittig. Jordan staat bekend om zijn relaxte grooves en is een meester in het bewaken van het tempo. Echt een drummer dus die vooral doet waar de drummer voor is: het ritme overeind houden, zodat gitarist en zanger(es) kunnen excelleren. Het nummer wordt gespeeld op een snelheid van 115 bpm, een lekker poptempo. Het draait in deze les echt om de groove. Die houd je gedurende het hele nummer vast met af en toe eenDrumnummers onder de loep - Jhon Mayer - Half Of My Heart accentslag op je crash. Niets ingewikkelds, maar een heerlijk nummer om je consistentie (zelfde volume, zelfde tempo) als drummer op te oefenen en verder bij te schaven.

Ben jij net zo’n tempobewakende baas als Steve Jordan?

Ga de uitdaging aan en bekijk hier de introductie op deze les

Leer het met Online Drumles

John Mayer en zijn drummer Steve Jordan behoren al jaren en jaren tot gevierde artiesten. Wat zij gemeen hebben? Ze hebben veel tijd en energie gestoken in het leren bespelen van hun instrument. Wil je ook een vliegende start als artiest beleven? Dan is Online Drumles dé manier! Geldt trouwens ook als je zonder dromen over stardom gewoon lekker wilt drummen. Wanneer het jou uitkomt, gewoon vanuit huis en lekker op je eigen tempo. Benieuwd naar ons aanbod? Maak dan nu gebruik van onze twee weken geheel gratis proefperiode! We weten zeker dat je deze nieuwe hobby wél met je hele hart (en niet met de helft!) op gaat pakken…sterker, we garanderen dat zelfs!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 1

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!