Drummersprofiel: Lars Ulrich – Metallica
Bij Online Drumles eren we graag de beste en meest legendarische drummers uit de geschiedenis met deze rubriek. In deze aflevering is het de beurt aan medeoprichter van een van de bekendste bands ter wereld: Lars Ulrich van Metallica.
Proftennis
Lars Ulrich werd op 26 december 1963 geboren in het Deense provinciestadje Gentofte. Zowel zijn opa Einer als vader Torben schopten het tot professioneel tennisser. Lange tijd leek ook de kleine Lars hard op weg om het te maken tot tennisster. Op zijn zestiende verhuisde hij naar Amerika om daar op een hoog niveau te trainen. Daar raakte hij in de ban van de eerste heavy metalbands, zoals Iron Maiden, Mötörhead en Def Leppard. Van trainen kwam steeds minder terecht, want muziek was een nog grotere passie geworden. Niet veel later wisselde hij zijn racket definitief in voor een paar drumstokken.
Uitvinders
In 1981 plaatst Lars een advertentie om andere muzikanten te vinden die net als hij van het betere ramwerk houden. Ene James Hetfield reageert en hij en Lars kunnen het vanaf de eerste dag uitstekend met elkaar vinden. Het duo ‘zingt’ pakkende riffs in, waarna James ze verder uitwerkt op gitaar. Tot op de dag van vandaag zijn Hetfield en Ulrich de componisten van nagenoeg alle nummers van hun band, die ze Metallica noemen. Binnen een paar maanden staat de band op de planken: bassist Cliff Burton en sologitarist Dave Mustaine maken de line-up compleet. Metallica laat met hun keiharde en supersnelle speelstijl de oude heavy metal verbleken. De band vindt zo’n beetje eigenhandig de genres trash metal en speed metal uit. En met succes, want in korte tijd wordt een enorme schare fans opgebouwd.
Debuut en noodlot
Een platencontract laat niet lang op zich wachten en in 1983 verschijnt het eerste album: Kill ‘em All. De gierendharde muziek gaat gepaard met veel drank- en drugsgebruik. Dave Mustaine maakt het zelfs voor Metallica begrippen te bont en wordt vervangen door Kirk Hammett. Twee andere klassieke albums volgen: Ride the Lightning en Master of Puppets. Met energieke liveshows verovert Metallica de harten van metalfans. In Amerika en daarbuiten. Tijdens een korte tournee in Europa slaat het noodlot toe. De toerbus crasht in Zweden en bassist Burton is op slag dood. De bandleden zijn zeer aangedaan en twijfelen over het voortbestaan van Metallica. In het besef dat Burton niet anders had gewild, besluit het drietal door te gaan en vinden in Jason Newsted een opvolger.
Mainstream
Het eerste album …And Justice For All met Newsted betekende het eerste mainstream succes voor Metallica. Het nummer ‘One’ werd het lijflied van een generatie, mede dankzij de iconische dubbele bass-groove van Ulrich. Met producer Bob Rock, bekend van zijn werk met The Cult, Bon Jovi en Mötley Crüe, trekt de band de studio in om te werken aan het Black-album. Trashen kan de band nog steeds, maar dit album is een stuk softer. Een deel van de fans van het eerste uur haakt af, maar een miljoenenpubliek smult ervan. Sad but True, Enter Sandman en de ballad Nothing Else Matters worden enorme hits. Sinds die tijd is Metallica’s kostje voorgoed gekocht en al dertig jaar toert de band de hele wereld over.
Big business
Sinds het Black-album is Metallica big business. De tours en merchandise maken van de heren multimiljonairs. Lars legt zich bijvoorbeeld toe op het verzamelen van kunst. Alhoewel de band live voor niemand onder doet, slaagt Metallica er niet in om het succes van het Black-album te evenaren. Tussen het toeren en studiowerk door zijn de heren vooral druk met ruziën (Newsted vertrekt en wordt vervangen door Robert Trujillo) en het afkicken van diverse verslavingen. Het vooruitzicht van weer een wereldtournee en miljoenen aan inkomsten houdt Metallica echter op de been. Ondanks dat de bandleden zoetjesaan richting pensioengerechtigde leeftijd gaan en iets aan snelheid hebben ingeboet, blijft Metallica een van de meest aansprekende livebands, dus gaat dat zien! In de Netflix-serie Stranger Things werd het nummer Master Of Puppets gebruikt en hierdoor in 2022 onverwachts een grote hit. Een heel nieuwe generatie maakt zo kennis met het werk van Metallica.
Love or hate
Iedereen is het erover eens dat het drumwerk van de jonge Lars Ulrich fenomenaal en zeer toonaangevend is geweest. De laatste jaren krijgt de drummer echter ook heel wat kritiek te verduren. Wie honderden liveshows speelt, maakt daarin natuurlijk wel eens een fout. En YouTube is er als de kippen bij om elke misslag van Ulrich genadeloos in beeld te brengen. De kiem voor het plagen van Ulrich is eind jaren ’90 gelegd. Onder aanvoering van Ulrich wilde de muziekindustrie het gratis delen van muziek, via platforms als Napster, aan banden leggen. Daarmee werd de uitgesproken drummer voor veel mensen persona non grata. Ulrich is niet op z’n mondje gevallen en eist graag de aandacht op in interviews en tijdens concerten. Daar is blijkbaar niet iedereen van gediend. Je houdt van ‘m of je haat ‘m, veel ruimte voor nuance is er niet.
Wat maakt het drumwerk van Lars Ulrich zo bijzonder?
Metallica geldt als grondlegger van de trash en speed metal. De kracht en snelheid van Lars Ulrich in de beginjaren van de band zijn ongeëvenaard. Zijn‘blastbeats’ zijn ongelooflijk snel
. En net als Keith Moon speelt Ulrich zonder ride-bekken. In plaats daarvan gebruikt hij een china-bekken. Maar Ulrich is veel meer dan een rechttoe-rechtaan beuker. Met zijn originele fills en grooves (Lars luistert graag naar jazz en latin en dat hoor je goed terug) geeft hij veel nummers van Metallica iets extra’s mee. Het samenspel tussen Ulrichs drums en de riffs van James Hetfield is nog steeds de drijvende kracht achter de nummers van de band.
Essentiële Lars Ulrich tracks
- Whiplash
- Seek & Destroy
- For Whom The Bell Tolls
- Master of Puppets
- Creeping Death
- Battery
- One
- Sad But True
- Enter Sandman -> Leer Enter Sandman drummen met Online Drumles
- St. Anger
- The Day That Never Comes
Drummen als Lars
Snelheid, agressie, precisie en volume. Dat is waar het drumwerk van Lars Ulrich om draait. Wil je ook op een moordend tempo grooves en fills spelen? Zorg dan voor een goede basis. En dát is precies wat we je bij Online Drumles meegeven. Aan de hand van de beste nummers uit zes decennia populaire muziek leer jij de techniek en vaardigheden. Als je een bepaalde techniek goed beheerst, ga je aan de slag met de volgende. Dat doe je helemaal op je eigen tempo, zodat je stap voor stap en heel gericht werkt aan je drumskills. Ervaar nu zelf hoe leuk drummen kan zijn en meld je vandaag nog aan voor de proefperiode van twee weken.