The Police – Every Breath You Take

Drumnummers onder de loep aflevering 6
The Police Every Breath You Take drummer Stewart Copeland drumnummers onder de loep
5
(2)

In de lessen van Online Drumles staat altijd één nummer centraal. Aan de hand van dit nummer leren we je nieuwe grooves en fills spelen. In de serie Drumnummers Onder De Loep lichten we een van onze nummers uit. We gaan dieper in op de band, het liedje, de drummer en de drumpartij. Zo weet jij wat dit nummer zo bijzonder maakt. In aflevering 6 hebben we het over ‘Every Breath You Take’ van The Police en hun legendarische drummer Stewart Copeland.

Over de band

Een van de bekendste bands uit de late jaren ‘70 en begin jaren ‘80 is The Police. De band werd opgericht in Londen door de Amerikaanse drummer Stewart Copeland die graag zijn steentje bij wilde dragen aan de nieuwste muziekstroming: punkrock. Hij vond in Sting zijn zanger en nodigde Henry Padovani uit als gitarist. Het trio van The Police begon meteen met opnemen en touren en had al snel een eerste demo: ‘Every Little Thing She Does Is Magic’. Het nummer kwam pas in 1981 uit, maar de demo stamt al uit 1976. Het was het moment dat The Police meer werd dan het zoveelste Britse bandje. Het bestaan van The Police heeft wel aan een zijden draadje gehangen. De producer, Mike Howlett, was fan van Padovani en Sting en nodigde hen uit om in zijn nieuwe band te spelen waar ene Andy Summers al als leadgitarist bij betrokken was. Toen de drummer het af liet weten werd ook Copeland gevraagd. Die band werd uiteindelijk niets, maar heeft er wel toe geleid dat Copeland, Sting en Summers met elkaar in aanraking kwamen. Ze besloten met z’n drieën verder te gaan als The Police en de rest is geschiedenis.

Ruzies en reünies

De geschiedenis van The Police is vrij rumoerig. De hoogtijdagen van de band waren tussen 1977 en 1984 waarna er plots een einde aan kwam. De drie leden streefden allen een solocarrière na. Daar namen ze de tijd voor. Sting maakte succesvolle soloplaten, Summers maakte filmmuziek en bracht duo-platen uit met King Crimson’s Robert Fripp en Copeland werd een succesvol sessiemuzikant en componist voor film- en gamemuziek. Ook waren er al een tijdje spanningen in de band over de artistieke leiding in de band. Copeland was de oprichter, maar Sting zorgde er als excentrieke leadzanger voor dat de band onder de aandacht kwam. Ook was Sting de voornaamste tekstschrijver en componist waardoor hij het leeuwendeel van het verdiende geld ontving. Een officiële break-up werd niet aangekondigd, maar er zijn al genoeg reünies geweest waarbij Copeland, Summers en Sting weer samen ‘ Roxanne’, ‘Message in a Bottle’ en ‘Every Breath You Take’ stonden te spelen. Waaronder de reünie tournee in 2007/2008 ter ere van het dertigjarig bestaan van de band. Sting vroeg de overige bandleden om dit jubileum groots te vieren. Copeland en Summers voelden er eerst niets voor, maar nadat Sting voorstelde de inkomsten ditmaal eerlijk onder hen te verdelen, gingen ze toch overstag. Een vervolg op deze tour is er nooit geweest, maar je weet maar nooit wat de drie in petto hebben voor hun vijftigste jubileum in 2027…

Over het nummer

The Police heeft flink wat grote hits gehad, maar geen zo groot als ‘Every Breath You Take’. Toch had het nummer over stalking bijna niet bestaan (het is best een eng liedje als je goed naar de tekst luistert!). Een artistieke ruzie tussen Sting en Copeland tijdens de opnames in 1983 werd de band bijna finaal. Gelukkig kon manager Miles Copeland (de broer van) de ruzie sussen en werd het nummer opgenomen.

De wijze van opnemen was opmerkelijk. De drumtrack bestond uit individuele opnames van elk percussie instrument. Dat zal een flinke klus zijn geweest voor Copeland! De bekende backbeat die het gehele nummer door te horen is, is opgenomen met een snare en gong bassdrum. Ook drumde Copeland niet in de opnamestudio. De producer wilde wat sound effects creëren en heeft Copeland in de kantine gezet. Deze kamer was echter erg warm. Zo warm dat Copeland moeite had om zijn drumstokken vast te blijven houden in zijn glibberige handen. Duct tape bracht de oplossing en zo werden de drums van deze wereldhit op unieke wijze opgenomen. ‘Every Breath You Take’ werd een monsterhit voor The Police en werd in 2019 zelfs officieel uitgeroepen tot meest gedraaide nummer aller tijden. In 1997 werd het nummer gesampeld in het nummer ‘I’ll Be Missing You’ van Puff Daddy en Faith Evans, waardoor een heel nieuwe generatie kennismaakte met The Police.

Over de drummer

The Police Every breath you take drummer Stewart CopelandStewart Copeland is een man van de wereld. Geboren in Amerika, grotendeels opgegroeid in het Midden-Oosten, verhuisd naar Groot-Brittannië en in Californië heeft hij vervolgens muziek gestudeerd, maar nooit afgemaakt. Opmerkelijk aan Copeland’s spel is de veelzijdigheid. Jazz, reggae, rock, oosters, hij speelt het allemaal. Waarschijnlijk door zijn wereldse opvoeding, komen zijn invloeden ook van over de hele wereld. Maar zijn grootste inspiratiebronnen zijn Mitch Mitchell (Jimi Hendrix Experience), Sandy Nelson en Ginger Baker (Cream). Hij is een van de vele linkshandige drummers. Toch speelt hij op een rechtshandige kit. Ook is hij een van de weinigen die nog steeds de traditionele grip boven de matched grip plaatst. Zijn tijd bij The Police wordt vooral gekenmerkt door zijn grooves en het toepassem van bijzondere ritmes uit jazz, reggae en wereldmuziek. Deze speelde hij aanvullend op het nummer in plaats van als de basis ervan. Dit is ook te horen op ‘Every Breath You Take’.

Drummen op ‘Every Breath You Take’

Drumnummers onder de loep - Police - Every Breath You Take

Met 117 BPM heeft ‘Every Breath You Take’ een flink tempo. Maar dat maakt het alleen maar leuker! In principe speel je het gehele nummer door dezelfde groove. Beginnend met enk

 

el de snare en de bassdrum. Daarna komt de hihat erbij om vervolgens met een kleine fill het refrein in te leiden. Maar als je het nummer kent, weet je waarschijnlijk dat de drums in het refrein nauwelijks afwijken van de coupletten. Een wereldnummer gespeeld door een legendarische drummer waar jij best je handen vuil aan kunt maken. Ook als beginnende drummer!

Net zo drummer als Stewart Copeland op ‘Every Breath You Take’?

Leer net zo drummen als Stewart Copeland op ‘Every Breath You Take’!

Leer het met Online Drumles

Stewart Copeland wordt door flink wat drummers aanbeden om zijn geweldige drumskills. Ook Stef en Jasper zijn grote fans! Hoe tof zou het zijn als jij net zo kunt drummen als deze muzikale held? Wij kunnen niks beters verzinnen! Daarom willen wij ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Copeland-fans de kans krijgen om hun grote held na te doen. Met de lessen van Online Drumles leer je al snel de beginselen van het drummen. En voor je het weet drum je eenvoudig ‘Every Breath You Take’ weg. Waar wacht je nog op? Start nu jouw gratis proefperiode of check andere klassieker ‘We Will Rock You’ in de gratis proefles.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!