Drummersprofiel: Phil Collins – Genesis

Phil Collins Genesis drummer profiel
5
(2)

Bij Online Drumles eren we graag de beste en meest legendarische drummers uit de geschiedenis met deze rubriek. In de tweede aflevering is het de eer aan de bedenker van misschien wel dé drumbreak uit de popmuziek: niemand minder dan drummende legende Phil Collins.

Leren drummen als Phil Collins?
Start Jouw Proefperiode

Advertentie

Bij sommigen is het al van jongs af aan duidelijk: dat wordt een hele grote! Zo ook bij Phil Collins. Op 5-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste drumstel met kerst. Hij oefende door mee te spelen met de muziek op radio en televisie en later kreeg hij les in drum rudiments. Maar noten lezen, dat heeft hij nooit geleerd. Desondanks heeft het Phil Collins niet tegengehouden een grote drummer te worden. Na eerst in wat kleine bandjes en als sessiemuzikant aan de weg te hebben getimmerd, kwam hij een advertentie tegen: “drummer gezocht”. Hij deed auditie en werd gekozen als drummer van de toen nog onbekende progressieve rockband Genesis. Grappig genoeg is Queen-drummer Roger Taylor ook gevraagd voor deze positie. Gelukkig voor Phil Collins sloeg hij het aanbod af en bleef bij zijn eigen band.

Genesis

Genesis drummer Phil CollinsVanaf 1970 maakte Collins deel uit van Genesis. Toen nog enkel als drummer en achtergrondzanger. Maar toen leadzanger Peter Gabriel in 1975 de band verliet, werd na een lange zoektocht naar nieuwe leadzanger besloten dat dat Collins moest zijn. In de studio was hij nog steeds de drummer, maar op het podium stapte hij achter zijn drumstel vandaan om als zanger op de voorgrond te staan. Hij past daarmee in een bijzonder rijtje zingende drummers (of drummende zangers!). Daarnaast is Phil Collins een van de zeldzame bekende linkshandige drummers. Een linkshandige, zingende drummer… hoe bijzonder wil je het hebben?

De switch van Gabriel naar Collins als zanger leverde de band grote successen op, maar kritiek bleef niet uit. Zo zou Collins de progressieve rock sound van de band eigenhandig hebben weggemoffeld om meer commerciële successen te behalen. Wat het ook is geweest, vraag een muziekluisteraar naar een nummer van Genesis en ze noemen 9 van de 10 keer een nummer gezongen door Phil Collins (‘Follow You Follow Me’, ‘Invisible Touch’, ‘Mama’ en ‘I Can Dance’). De keuze om Collins naar voren te schuiven, was dus ongetwijfeld een goede zet. Ze waren hem wel bijna kwijt nadat Keith Moon in 1978 overleed. Een plekje op de drumkruk bij The Who leek Collins ook wel wat, maar hij besloot toch geen auditie te doen en bij Genesis te blijven.

Solo

Niet alleen had Collins het inmiddels druk als drummer én zanger bij Genesis, hij ambieerde ook een solocarrière. Begin jaren ‘80 bracht hij daarom zijn debuut soloalbum uit: ‘Face Value’. En met name door de eerste single van dit debuutalbum, ‘In The Air Tonight’, is hij nog steeds een favoriete artiest onder velen. Dit nummer behoort al jaren tot de meest populaire nummers in de Top 2000. Zowel voor zijn solonummers als voor Genesis haalde hij zijn inspiratie veelal uit zijn privéleven. Het leverde hem hits op als ‘Sussudio’ en ‘Another Day in Paradise’. Collins is zelfs een van de weinige die zowel met een band als solo meer dan 100 miljoen albums heeft verkocht. De enige andere artiesten die dit tot nu toe hebben gedaan zijn Michael Jackson en Paul McCartney. Niet gek dus dat het grote Disney hem heeft gevraagd om de muziek van tekenfilm Tarzan te schrijven. Iets wat hem met titelsong ‘You’ll Be In My Heart’ zelfs een Oscar voor beste nummer opleverde.

Samenwerkingen

Solo en met Genesis ging het Collins voor de wind. En ook andere artiesten zagen dat. Collins’ grote kwaliteiten als zowel drummer als zanger zijn dan ook veel op albums van anderen te horen. Zo is Collins drummend te horen op Robert Plant’s ‘Worse Than Detroit’ en ‘Other Arms’, Eric Clapton’s ‘Same Old Blues’ en ‘Grand Illusion’, oud-bandgenoot Peter Gabriel’s ‘Intruder’, Frida’s (Anni-Frid van ABBA) ‘I Know There’s Something Going On’ en was hij drummer en zanger op ‘Do They Know It’s Christmas’ van Band Aid. Hiernaast heeft hij ook een aantal duetten gemaakt. Zijn bekendste is ‘Easy Lover’ samen met Earth, Wind & Fire-zanger Philip Bailey. Ook voegde hij zich korte tijd bij de Britse jazzrock/fusion band Brand X. Een behoorlijk drukke muzikale carrière die hij erg lang heeft volgehouden.

De nachtmerrie van iedere drummer

Phil Colllins drummer optreden ziekteHelaas liggen zijn drum dagen achter hem. Tijdens de 2007 tour van Genesis kreeg Collins last van zijn nek. Een operatie kon dit oplossen en dus ging hij onder het mes. Tijdens de ingreep werden zijn zenuwen aangetast waardoor hij geen kracht meer in zijn handen heeft en zijn voeten niet meer optimaal kan bewegen. Drumstokken vasthouden en drumpedalen bedienen zit er helaas niet meer in. Hiermee is de nachtmerrie van iedere drummer voor Phil Collins waarheid geworden. Maar muziek geeft hij niet op. Tijdens zijn wereldwijde afscheidstournee zat zijn zoon Nicholas op de drumkruk. Een nieuwe Collins om van te genieten!

Wat maakt het drumwerk van Phil Collins bijzonder?

Een getrainde drummer, dat is Phil Collins niet. Maar legendarisch is hij zeker! Op jonge leeftijd hoorde hij dat Buddy Rich, de legendarische jazzdrummer, veel waarde hechtte aan de hi-hat. Phil Collins deed dat vanaf dat moment ook en dat hoor je in al zijn beats terug. Een strakke groove is de basis van al zijn nummers. Met de ene hand hield hij de groove strak, terwijl hij met de ander het hele drumstel langs ging. Luister maar eens naar ‘Against All Odds (Take A Look At Me Now)’ waarop hij de toms in triplets bespeelt terwijl hij de groove strak blijft spelen. Hij had een geweldige hand techniek die dit onafhankelijk drummen mogelijk maakte. En dan hebben we het nog niet eens over zijn onvergetelijke drum Phils, ehh fills gehad. Natuurlijk op ‘In The Air Tonight’, maar ook op ‘Intruder’ (Peter Gabriel) en ‘Easy Lover’ is de fill legendarisch.

Invloeden

Waar komt al die druminspiratie vandaan? Bij Phil Collins is het antwoord: overal. Zoals eerder genoemd, drumde hij in het begin vooral mee met tv en radio. The Beatles en drummer Ringo Starr staan daardoor hoog aangeschreven bij Collins. Maar niet alleen de pop- en rockscene interesseren de drummer. Hij heeft ook een voorliefde voor jazz en bigbands. Dit komt met name door Buddy Rich. De jazzdrummer die met zijn eigen bigband het drummen op de kaart heeft gezet. Met zijn eigen Phil Collins Big Band heeft hij in 1996 getourd en op het North Sea Jazz Festival opgetreden. Ze speelden een paar Genesis- en solonummers, maar dan zonder de zang. Puur jazz en bigband stijl.

Essentiële Phil Collins tracks

Drummen als Phil Collins?

Online Drumles volgen via tablet elektrisch drumstelWist je trouwens dat Phil Collins een van de eersten was die het elektronische drumstel omarmde? Al in de jaren ‘80 had hij elektrische elementen in zijn akoestische drumstel verwerkt (luister maar eens naar ‘Invisible Touch). Zo kon hij meer drumgeluiden tevoorschijn toveren. En daar had hij natuurlijk gelijk in. Het elektrische drumstel is een verrijking voor drummers. Beginnende drummers kunnen er makkelijker op leren drummen en gevorderde drummers kunnen er hun vaardigheden en sounds op uitbreiden. Heb jij al een elektrische drumkit in huis? Wij zijn zelf fan van de elektrische kits van Yamaha en Roland. Geluidsarm, in hoogte verstelbaar en een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Ideaal voor beginners dus! Bekijk welke drumstellen wij aanbieden voor huur en koop.

Drummen als Phil Collins kun je leren. Hoe uniek zijn techniek ook was, jij kan dat ook! Bij Online Drumles kun je ‘Easy Lover’ en ‘Something Happened On The Way To Heaven’ stap voor stap leren drummen. Het zijn geen nummers voor beginners. Iets om naar uit te kijken als je wat verder gevorderd bent dus. Je kunt wel alvast een kijkje nemen tijdens je gratis proefperiode. Luchtdrummen op de break van ‘In The Air Tonight’ kan iedereen, dus probeer alvast mee te spelen zoals Phil Collins dat zelf ook deed met The Beatles. Wie weet wat een verborgen drumtalent je in je hebt!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!