Nirvana – Come As You Are

Drumnummers onder de loep aflevering 4
Nirvana Come As You Are drummer Dave Grohl drumnummers onder de loep
5
(2)

In de lessen van Online Drumles staat altijd één nummer centraal. Aan de hand van dit nummer leren we je nieuwe grooves en fills spelen. In de serie Drumnummers Onder De Loep lichten we een van onze nummers uit. We gaan dieper in op de band, het liedje, de drummer en de drumpartij . Zo weet jij wat dit nummer zo bijzonder maakt. In aflevering 4 hebben we het over ‘Come As You Are’ van Nirvana en hun legendarische drummer Dave Grohl.

Over de band

De band Nirvana is synoniem geworden voor grunge: een rauwe, back-to-basics stijl van gitaarrock. Nirvana is onlosmakelijk verbonden met de Seattle scene, waar ook bands als Soundgarden, Pearl Jam en Alice in Chains hun roots hebben liggen. Maar eigenlijk is de band opgericht in Aberdeen, Washingston, zo’n 100 kilometer verderop, door zanger-gitarist Kurt Cobain en bassist Krist Novoselic. Cobain en Novoselic kenden elkaar van de middelbare school en speelden voor Nirvana al samen in diverse bandjes, zoals in The Sellouts, een Creedence Clearwater Revival coverband. Na veel verschillende drummers uitgeprobeerd te hebben, strikt het duo Chad Channing. Met Channing op drums neemt Nirvana het eerste album op: Bleach. Het werd een bescheiden succesje toen het uitkwam, maar Bleach wordt nu gezien als eerste, echte grungeplaat. Lang kon Channing niet van de successen genieten. Hij wilde graag een groter aandeel in het schrijven van de nummers hebben, terwijl Cobain en Novoselic hem maar een beperkte drummer vonden. In goed overleg verliet Channing de band en werd een zekere Dave Grohl als opvolger aangetrokken.

Succes tegen wil en dank

Nirvana toerde inmiddels non-stop en bouwde een reputatie op van dé liveband van dat moment. Met Grohl aan boord werd gelijk gestart met de opnamen van Nevermind. Dit album bleek een voltreffer te zijn. Met 30 miljoen exemplaren is het een van de best verkochte albums ooit. De eerste single ‘Smells Like Teen Spirit’ werd grijsgedraaid op MTV en wereldwijd het volkslied van Generatie X. Het succes en de glamour stonden haaks op wat Nirvana graag wilde zijn: rebels, authentiek, autonoom, alternatief. Het constante toeren, de druk van het moeten presteren en de hype rondom de band eiste zijn tol. Met name Cobain vluchtte steeds vaker in drugs, drank en medicijnen. Op 1 maart 1994 speelde de band voor het laatst live. Cobain stortte fysiek en mentaal in. Op 8 april wordt zijn lichaam gevonden. Dagen daarvoor heeft Cobain zichzelf van het leven beroofd, slechts 27 jaar oud. Het postuum uitgebrachte Unplugged album van de band kwam vrijwel in alle landen op nummer 1 binnen.

Over het nummer

‘Come As You Are’ is de tweede single van het album Nevermind en had de ondankbare taak het enorme succes van ‘Smells Like Teen Spirit’ op te volgen. Dat lukte gelukkig en het nummer werd een hit. Mede vanwege de spraakmakende videoclip en de versie op het Unplugged album is het nog steeds een van de bekendste nummers van Nirvana. In Nederland kwam het nummer tot plek 14 in de top 40. Vanaf 2012 staat het nummer onafgebroken in de hoogste regionen van de Top 2000. In het licht van Cobains zelfmoord is de tekstregel ‘I don’t have a gun’ erg beladen. De tekst bevat een aantal verwijzingen naar drugsgebruik. Maar Cobain zelf zei dat het nummer gaat over hoe mensen zich zouden gedragen volgens de buitenwereld. Als eerbetoon is ‘Come As You Are’ (‘kom zoals je bent’) sinds 2005 de slogan van Aberdeen, Washington, de geboorteplaats van Cobain.

Over de drummerNirvana drummer Dave Grohl Come as you are

Alleen als je onder een steen leeft, heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord van Dave Grohl: de frontman van The Foo Fighters. Naast een geweldige liedjesschrijver, zanger en gitarist is Grohl misschien wel de beste drummer van zijn generatie. Zijn drumstijl is explosief, zit vol power en snelheid. Zeker in zijn periode met Nirvana was Grohl live een beest. Bekijk deze video maar eens. Buiten het podium staat hij te boek als heel aardige, joviale gast. Mede hierdoor kun je hem als gastdrummer en sessiemuzikant bij veel acts tegenkomen. Op de eerste platen van zijn eigen band The Foo Fighters, maar ook bij Queens Of The Stone Age, Them Crooked Vultures, Tenacious D, The Prodigy, Tom Petty, Slash en Killing Joke. Die laatste is saillant, want de riff van ‘Come As You Are’ lijkt wel verdacht veel op die uit het nummer ‘Eighties’ van Killing Joke!

Drummen op ‘Come As You Are’

‘Come As You Are’ is een lekker rocknummer met een stevig tempo van 120 bpm (beats per minute). Het nummer begint vrij relaxt met een groove die je speelt op je ride. In aanloop naar het refrein bouw je het volume op. In het refrein en onder de solo gaat het nummer pas echt los. Je leert met dit nummer dynamisch te drummen. Dat wil zeggen dat je speelt met het volume: van ingetogen

Drumnummer onder de loep - Nirvana - Come As You Are

en subtiel tot volle kracht vooruit. Het nummer komen we tegen in het derde deel van de cursus. Alhoewel het in de basis een vrij eenvoudig nummer is, zitten er dus een aantal technieken voor

 

gevorderde drummers in. Denk aan de timing van de pick-up (een soort mini-fill) waarmee ‘Come As You Are’ begint, de fills met zestiende noten in het refrein en de flams die je tegenkomt aan heteinde. Al met al een heerlijk rockend nummer om je drumvaardigheden op aan te scherpen!

Jezelf meten met Dave Grohl en direct meedrummen met Nirvana’s ‘Come As You Are’?

Bekijk hier de bladmuziek die bij het nummer hoort

Leer het met Online Drumles

Wat is er gaver dan drummen op je favoriete muziek? Niets toch! Daarom wordt het hart van de lessen bij Online Drumles gevormd door de beste nummers uit zestig jaar pop, rock, reggae, blues en funk. Aan de hand van hits en evergreens leer je in je eigen tempo en wanneer het jou uitkomt om te drummen. Maak vandaag nog kennis met Online Drumles. Doe de gratis proefles of krijg direct twee weken lang gratis toegang tot de cursus. Dat je net als Dave Grohl leert zingen en gitaarspelen is aan jou, maar dat je straks kunt drummen als hij, garanderen we je!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!