Drummersprofiel: Jeff Porcaro – Toto

Jeff Porcaro drummer Toto
5
(1)

Bij Online Drumles eren we graag de beste en meest legendarische drummers uit de geschiedenis met deze rubriek. In deze aflevering is het de beurt aan een van de beste studiodrummers en medeoprichter van Toto: Jeff Porcaro.

Met de paplepel ingegoten

Jeffrey Porcaro werd geboren in een muzikaal gezin. Muziek is hem dan ook met de paplepel ingegoten. Hij kreeg zijn eerste drumlessen al op jonge leeftijd van zijn vader Joe Porcaro, een jazzdrummer. Joe had eerder al opgetreden met onder andere Gladys Knight, Madonna, The Monkees, Frank Sinatra en nam filmmuziek op met James Newton Howard en John Williams. Ook Jeff heeft een lijst samenwerkingen waar je u tegen zegt. En het begon allemaal als 17-jarige toen hij zijn eerste baantje kreeg in de band van Sonny & Cher. Hij werd al op jonge leeftijd een van de meest gevraagde studiodrummers. Deze jonge Jeff is te horen op meer dan 100 albums, onder andere bij Steely Dan, Boz Scaggs, Hall & Oates en Leo Sayer.

Drummer Toto Jeff PorcaroStudiomuzikanten

Naast Jeff waren ook zijn jongere broers Steve en Mike zeer muzikaal. Alledrie begonnen ze op drums, maar alleen Jeff is achter het drumstel blijven hangen. Steve begon piano te spelen en samen met vrienden Steve Lukather en David Paich begonnen de Porcaro-broers een band: Toto. De ervaring van alle bandleden was al enorm. Ze waren immers allemaal studiomuzikanten. Uit dit circuit en eerdere bandjes werden andere bandleden gevraagd en Toto was geboren. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, komt de inspiratie voor de bandnaam niet van het hondje uit ‘The Wizard of Oz’. Op de eerste tape schreef Jeff Porcaro ‘toto’ een afkorting van het Latijnse “in toto” wat allesomvattend betekent. Jeff vond dit het perfecte woord voor de grote hoeveelheid muziek en genres die de band speelt.

Rosanna shuffle

Door de jaren heen heeft Toto vele hits gehad. Al op hun debuutalbum stond een echte klassieker: ‘Hold The Line’. Meteen ook een ingewikkeld drumnummer. Porcaro nam zijn inspiratie van soulnummer ‘Hot Fun in the Summertime’ van Sly and the Family Stone. Triplets op de hi-hat, snare drum op tel 2 en 4 en de basdrum op tel 1 en 2je. Een groove waar je u tegen zegt. Maar dit is niet de groove waar Porcaro als drummer om geroemd wordt. Die bevindt zich in andere monsterhit ‘Rosanna’. Voor de Rosanna Shuffle heeft Porcaro opnieuw inspiratie van anderen gepakt. Het is een combinatie van ghost notes, de Purdie Shuffle in Steely Dan’s ‘Home At Last’, de Bo Diddley beat en de John Bonham beat uit Led Zeppelin’s ‘Fool in the Rain’. Klinkt ingewikkeld. En dat is het ook. Gelukkig heeft Jeff Porcaro deze wereldberoemde shuffle zelf uitgelegd. Maar naspelen, dat kunnen zelfs de beste drummers pas na heel veel oefenen.

Tragisch einde

Naast legendarische drummer van Toto heeft Jeff Porcaro niet stilgezeten. Als studiodrummer kun je hem op honderden albums horen. En ook niet de minste. Een paar bekende albums waar hij aan heeft meegewerkt zijn: ‘Thriller’ van Michael Jackson, Pink Floyd’s ‘The Wall’, Bee Gee’s ‘Living Eyes en Madonna’s ‘Like A Prayer’. Maar de lijst is lang, heel lang. Vrijwel elke artiest in de jaren ‘70 en ‘80 heeft wel eens bij Porcaro aangeklopt. En dat hadden er nog veel meer kunnen zijn als Porcaro niet al op 38-jarige leeftijd was overleden. Een echte rockster dood kun je het niet noemen. Familieman Porcaro was aan het werk in de tuin en kreeg een hartaanval als gevolg van een allergische reactie op een insectenverdelger. Een tragisch einde aan een muzikaal leven dat nog lang door had mogen gaan.

Wat maakt het drumwerk van Jeff Porcaro zo bijzonder?

Een goede drummer is een strakke drummer. En dat is precies wat Jeff Porcaro kon: ongelooflijk strak drummen. Het is dan ook om deze reden dat hij als excellente studiodrummer bekend stond. Maar ook zijn ingewikkelde grooves (‘Hold the Line’ en ‘Rosanna’) leveren hem nog steeds veel lof op van andere drummers. Hij is van velen dan ook een groot voorbeeld. De verscheidenheid aan genres die hij beheerste was enorm. En ook jongere generaties krijgen nu het

Drummer Jeffrey Pocaro

talent van Jeff Porcaro mee. Toto-hit ‘Africa’ beleeft een heropleving onder jongeren. Het nummer, geschreven door David Paich en Porcaro, ademt drums. Een melodie bestaande uit een conga en drumstel waaroverheen bongo, koebel, jingle stick, shaker en tamboerijn te horen zijn. Die verscheidenheid is wat Porcaro uniek maakt.

Essentiële Jeff Porcaro tracks

Drummen als Jeff Porcaroonline drumles thuis drummen

Strakker dan strak. Dat is Jeff Porcaro als drummer. Het is hem dan wel met de paplepel ingegoten, maar er is een hoop oefening aan vooraf gegaan. En dat is precies waar Online Drumles je mee kan helpen. Want leren drummen als Jeff, wie wil dat nu niet? Met behulp van de beste tracks uit de afgelopen zes decennia pop- en rockmuziek leer je stapsgewijs drummen. Helemaal op je eigen tempo ga je de lessen af. Je zult zien dat je al snel je eerste nummers kunt leren drummen. En natuurlijk zitten daar ook een paar pareltjes van Jeff Porcaro bij. Bekijk zelf hoe de drumcursus in elkaar zit tijdens je 14 dagen proefperiode en ervaar hoe leuk drummen is!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 1

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!