Drum roll, please!

Geen circusact, spannende tv-ontknoping of prijsuitreiking die niet met deze woorden wordt aangekondigd: drum roll, please! In dit artikel vertellen we je alles wat je over de drum roll moet weten. Er komt heel wat techniek en oefening bij kijken en juist daarom is de drum roll meer dan alleen maar een leuk kunstje om onder de knie te krijgen.

Ontstaan van de drum roll

drum rudiments leger

De drum roll, oftewel tromgeroffel, bestaat uit een reeks heel snelle, opeenvolgende slagen op de trommel. In de klassieke muziek wordt de drum roll veelal uitgevoerd op pauken. Het aanzwellende geluid is een veelgebruikte techniek om de spanning in een muziekstuk op te voeren. De drum roll waar wij het over gaan hebben, wordt gespeeld op de snaredrum en heeft een veel hoger en feller geluid dan een pauk. Deze drum roll is ontstaan in het leger. Muziek speelde een zeer belangrijke rol in het aansturen van troepen soldaten. Met marsmuziek hield men het tempo erin. En met trompetgeschal en tromgeroffel konden over forse afstand commando’s gegeven worden. De drum roll is sterk verweven met de roll call, het militaire appel. Hoor je de drum roll, dan spring je als soldaat in de houding en wacht je op inspectie door een meerdere. Via de ontbonden militaire korpsen die na de Amerikaanse Burgeroorlog de eerste rondreizende muziekgroepen werden, is de drum roll naar alle waarschijnlijkheid in de populaire muziek terecht gekomen.

Hoe speel je een drum roll?

Je zou het misschien niet zeggen, maar er zijn letterlijk tientallen manieren waarop je een tromgeroffel kunt spelen. We beschrijven hier de twee belangrijkste varianten. Kun je daar geen genoeg van krijgen, dan weet je dus dat er nog een hele keur aan speeltechnieken te ontdekken valt! De eerste manier waarop je een drum roll kunt spelen is door afwisselend met je linker- en je rechterstok te slaan: RLRLRLRL. Deze manier wordt ook wel de closed roll genoemd. De tegenhanger is de open roll, ook wel bekend als de long roll. Je speelt dan afwisselend twee slagen met elke hand: RRLLRRLL. Het voordeel van deze techniek is dat je gebruik maakt van de natuurlijke terugslag (‘rebound’) van het slagvel. Met minder moeite kun je de drum roll sneller spelen. In theorie tenminste, want er gaat heel wat oefening aan vooraf.

Wat maakt de drum roll zo uitdagend?Oefenpad cadeaus voor drummers

Bij het goed kunnen uitvoeren van een drum roll komt heel wat kijken. Snelheid, techniek, uithoudingsvermogen, controle en precisie. Veel aspecten van het drummen vind je terug bij het spelen van de drum roll. De lastigheid, is dat de snelheid en het volume waarmee je speelt continu gelijk is. Je probeert als het ware één aanhoudende noot te spelen. Oefenen, oefenen en oefenen is het devies om dit onder de knie te krijgen. Een oefenpad is eigenlijk onmisbaar: een oefenpad met een hard oppervlak is het prettigst. Vind ook de juiste drumstok: met een lichte, dunne stok speel je sneller, met een zwaardere stok maak je optimaler gebruik van de terugslag van de snare.

Waarom oefenen met een drum roll?

Zoals hierboven al beschreven, is de drum roll in al zijn ogenschijnlijke eenvoud erg uitdagend om góed te spelen. Door het te oefenen, werk je heel gericht aan je snelheid, uithoudingsvermogen en precisie. Met de closed roll (enkele slagen) speel je voornamelijk vanuit je polsen. Met de dubbele slagen van de open roll train je naast je polsen, ook je vingers. De grote uitdaging is dat je die op een gelijk volume en gelijk tempo speelt. Nu heeft iedereen van nature een voorkeurshand, waarover je meer kracht en meer controle hebt. Voor de meeste mensen is dat hun rechterhand, voor een kleinere groep drummers de linkerhand. Met de drum roll oefen je vooral je zwakkere hand. Beheers je deze drumoefening, dan heb je een stevige basis gelegd voor het goed kunnen spelen van fills (met single of double strokes) over je hele drumstel. Ook is de drum roll een mooie opmaat naar het kunnen spelen van de drum rudiments.

De drum roll in muziek

In de loop der jaren is de drum roll in heel wat populaire nummers gebruikt. Wat dacht je bijvoorbeeld van:Hoe speel je een drumroll?

Je hoort het, de drum roll zou eigenlijk tot het standaardrepertoire van elke drummer moeten behoren!

Aanstormend drumtalent gezocht!

Drum roll, please voor het nieuwe aanstormend drumtalent van Nederland: jij! Bij Online Drumles leren we jou graag alle skills om een goede drummer te worden. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je bij ons alleen maar saaie, repeterende oefeningen krijgt. Onze lesmethode is namelijk opgebouwd rondom het kunnen spelen van nummers. We gebruiken daarvoor het beste uit zestig jaar populaire muziek. Van rock tot blues, van funk tot reggae: alles komt aan bod. En het mooie is: je kunt onze methode nu twee weken lang helemaal gratis uitproberen. Liever eerst een proefles doen? Dan kan dat ook! Mocht je meer willen weten over de cursus, de opbouw van de methode of de kosten? Stel dan je vraag via het contactformulier hieronder.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie