Queen – We Will Rock You

Drumnummers onder de loep aflevering 3
queen we will rock you drumnummers onder de loep roger taylor
5
(3)

In de lessen van Online Drumles staat altijd één nummer centraal. Aan de hand van dit nummer leren we je nieuwe grooves en fills spelen. In de serie Drumnummers Onder De Loep lichten we een van onze nummers uit. We gaan dieper in op de band, het liedje, de drummer en de drumpartij. Zo weet jij wat dit nummer zo bijzonder maakt. In aflevering 3 hebben we het over ‘We Will Rock You’ van Queen en hun legendarische drummer Roger Taylor.

Over de band

Ze maken al jaren geen nieuwe muziek meer, maar Queen blijft voor jong en oud een van de meest geliefde bands ter wereld. Dat blijkt ook uit het succes van de recente biopic ‘Bohemian Rhapsody’ die het verhaal van de band verteld. De iconische Britse rockband is ontstaan vanuit een andere band: Smile. Gitarist Brian May en drummer Roger Taylor waren al van de partij. Welbekende zanger Freddy Mercury (toen nog Bulsara) was fan en wilde graag zingen bij de band. Helaas had Smile al een zanger, dus lieten ze hem gaan. Maar toen de zanger uit de band stapte omdat het succes uitbleef, vroegen ze Mercury om zich in 1970 bij hen aan te sluiten. De naam van de band werd veranderd in Queen en in 1971 sloot bassist John Deacon zich aan bij het gezelschap: “the rest is history”. Queen werd een van de succesvolste rockbands ooit. Ze verkochten miljoenen platen en traden wereldwijd op. Hun optreden op Live Aid in 1985 werd zelfs gekozen tot het beste live optreden aller tijden. Frontman Freddy Mercury stierf in 1992 aan aids, maar May en Taylor zijn nog niet gestopt met optreden. Samen met zanger Adam Lambert tourt het duo als Queen nog steeds de hele wereld over om hun muziek live ten gehore te brengen. Zo ook ‘We Will Rock You’.

Over het nummer

‘We Will Rock You’ is al sinds jaar en dag een veelgehoord nummer bij evenementen zoals sportwedstrijden of concerten. Of Queen nu op het podium staat of niet. En dat is ook precies wat schrijver Brian May voor ogen had toen hij dit nummer schreef. Na een optreden in Engeland in 1977 begon het publiek spontaan het welbekende ‘You’ll Never Walk Alone’ te zingen. Een kippenvelmomentje. Wat als ze dat met een nummer van Queen zouden doen? En zo ontstond het idee voor ‘We Will Rock You’. De simpele stamp-stamp-klap beat kan door iedereen nagebootst worden. En klinkt alleen maar toffer als grote menigtes dit gelijktijdig doen. Tijdens de opnames drumde Roger Taylor eenmaal de basisbeat waarna alle bandleden meermaals over de tape heen stampten en klapten. Zo creëerde de band de illusie dat er een heel stadion meedeed. ‘We Will Rock You’ werd vervolgens als single van het album ‘News of the World’ uitgebracht met ‘We Are The Champions’ op de andere kant. Allebei sterke singles en dus werd er geen B-kant benoemd, maar werd op beide kanten van de plaat een A gezet. Tot op de dag van vandaag zijn deze twee nummers onlosmakelijk met elkaar verbonden en worden ze live vaak achter elkaar ten gehore gebracht.

Over de drummerqueen drummer roger taylor we will rock you

De drummer van Queen is Roger Taylor (niet te verwarren met de drummer van Duran Duran die ook Roger Taylor heet!). Taylor begon al vroeg met spelen in bandjes. Eerst niet als drummer, maar als gitarist. Hij kreeg gelukkig al snel door dat hij een natuurtalent was op drums en schakelde over. Zijn eerste volwassen band was Smile, waar hij Brian May leerde kennen. En dat bleek niet zijn laatste band te zijn. Naast het succes dat hij met Queen had, heeft Taylor ook een behoorlijke solocarrière van de grond weten te krijgen. Hij is een van de bekendste muzikanten die kan drummen en zingen tegelijkertijd. Ook is Taylor een steengoede songwriter. Solo en met zijn band The Cross heeft hij in totaal negen albums uitgebracht. Aan een aantal werkte hij gelijktijdig met zijn werkzaamheden bij Queen. Een druk baasje dus! Zijn drumkunsten op ‘We Will Rock You’ mogen dan niet heel extravagant en moeilijk zijn, zijn aandeel in de muziek van Queen was groot. De rockdrummer haalde zijn inspiratie onder andere bij Mitch Mitchell (Jimi Hendrix Experience), Keith Moon (The Who) en John Bonham (Led Zeppelin). Zijn opgedane ervaring zorgde ervoor dat hij in 1970 werd gevraagd om te drummen bij een klein bandje genaamd Genesis toen Smile uit elkaar viel (een klus die uiteindelijk naar Phil Collins ging). Gelukkig bleef hij samen met May en Mercury om Queen te vormen. Wie weet waar beide bands hadden gestaan als Taylor zich wel bij Genesis had aangesloten…!

Drummen op ‘We Will Rock You’

Het is het nummer dat iedereen mee kan drummen. Jij dus ook! Gebruik handen en voeten, tafels, stoelen, banken, het kan allemaal. Maar de basis komt bij Roger Taylor’s drumstel vandaan. Twee keer een gelijktijdige klap op de floortom, eerste tom en bassdrum afgewisseld met een keer de snaredrum en een pauze. Voilà. Die vierkwartsmaat vormt, onmiskenbaar, ‘We Will Rock You’. Klinkt simpel en principe is het dat ook, maar toch moet je als drummer je aandacht er goed bij houden. Zaak is om het ritme gelijk te houden en niet harder of zachter te gaan slaan. Vaardigheden dieDrumnummers onder de loep - Queen - We Will Rock You Taylor als echte rockdrummer zeer goed beheerst.

Wil jij ook ‘We Will Rock You’ kunnen spelen op drums in plaats van met handen en voeten?

Leer gratis ‘We Will Rock You’ drummen!

Leer het met Online Drumles

Het is niet voor niets dat ‘We Will Rock You’ als eerste nummer voorbij komt in de drumcursus. Simpel, leuk en je leert er nog wat van ook als beginnende drummer. Geen moeilijke grooves of fills, maar ritme houden. Strak leren drummen. De perfecte starter voor een drumcursus als die van Online Drumles. Sterker nog, je kunt gratis met Roger Taylor leren meespelen! ‘We Will Rock You’ komt namelijk in de proefles al aan bod. Waar wacht je nog op? Als je meer nummers wilt leren drummen, zoals Queen’s meesterwerk ‘Bohemian Rhapsody’, kun je jouw gratis proefperiode starten. We garanderen dat iedereen kan leren drummen, jij dus ook!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!