AC/DC – Back In Black

Drumnummers onder de loep aflevering 1
AC/DC Back in Black drumnummers onder de loep Phil Rudd
5
(2)

In de lessen van Online Drumles staat altijd één nummer centraal. Aan de hand van dit nummer leren we je nieuwe grooves en fills spelen. In de serie Drumnummers Onder De Loep lichten we een van onze nummers uit. We gaan dieper in op de band, het liedje, de drummer en de drumpartij. Zo weet jij wat dit nummer zo bijzonder maakt. In aflevering 1 hebben we het over ‘Back in Black’ van AC/DC en hun legendarische drummer Phil Rudd.

Over de band

Zeg je AC/DC dan zeg je rock. De Australische band staat synoniem voor hardrock, heavy metal en bluesrock. En dat inmiddels al vijftig jaar! In 1973 werd de band opgericht door de broertjes Malcolm en Angus Young. Ze spelen een aanstekelijk soort rock met pakkende riffs, refreinen die je zo mee galmt, simpele beats en lange, epische gitaarsolo’s. Kenmerkend voor AC/DC is ook de knipoog en de humor. Rock ’n roll draait om plezier maken, bravoure, kwajongensstreken, dronken raken en domme dingen doen. Angus Young, gehuld in schooluniform, en zanger Bon Scott, in blote bast en met fles whisky in de hand, groeiden uit tot iconen. Het is sex and drugs and rock & roll in zijn puurste vorm. Angus is er nog steeds, zanger Bon Scott stierf in het harnas na een nacht doorhalen in 1980. Hij werd slechts 33 jaar oud.

Over het nummer

Na het overlijden van Scott wilde de band er mee stoppen. Maar al snel werd besloten om verder te gaan. Brian Johnson werd binnengehaald als vervanger en binnen twee maanden leverde AC/DC een nieuw album af: Back in Black. Met meer dan 50 miljoen verkochte exemplaren is dit na Michael Jacksons Thriller het best verkochte album ooit. Geen slechte binnenkomer dus! Het nummer Back in Black is een hommage aan Bon Scott. Scott en nieuwe zanger Johnson kenden elkaar een beetje en waren fan van elkaars werk. Het is een prototype AC/DC nummer. Dus met een ijzersterke riff, een refrein dat je zo meezingt en een heerlijke gitaarsolo. Back in Black werd nooit een echte hit, maar staat steevast in de Top2000 en is bij een jonger publiek bekend van de Iron Man films.

Over de drummerAC/DC Back in Black drummer Phil Rudd

Phil Rudd (1954) is in muzikaal opzicht het solide fundament waarop Angus Young kan excelleren op gitaar en Brian Johnson de longen uit zijn leef schreeuwt. Zijn drumwerk is strak, ogenschijnlijk simpel en haast een beetje ingetogen. Je verwacht een headbangende wildebras achter de trommels bij een band als AC/DC. Maar Rudd is allesbehalve een showpony. Hij doet zijn ding, zonder franje, zonder kunsten. Liefst met een peuk op de lip, slaat hij zich door de nummers heen. Toch zit er gigantisch lekkere swing, drive en groove in het drumwerk van Rudd. Het oogt weinig spectaculair, maar Rudd’s drumwerk is onmisbaar voor de echte AC/DC-sound. Overigens, hoe stoïcijns deze drummer dan ook op het podium is, zo’n vreemde snuiter is hij in het echt!

Drummen op Back in Black

De basis van Back in Black is eigenlijk heel eenvoudig. Het is een simpel basis achtste groove. Dat wil zeggen: achtste noten op je hi-hat, je basdrum op tel 1 en 3 en de snaredrum op 2 en 4. Het is een van de eerste grooves die je als drummer leert. We hebben hier de acht basisritmes die elke drummer moet kennen voor je uitgeschreven. Typisch voor het drumwerk van Rudd is dat hij elke eerste achtste noot op de hi-hat een stuk harder aanslaat dan elke tweede. Het klinkt daardoor op veel nummers alsof hij kwartnoten speelt. Een lastiger deel is de fill in elke

Drumnummers onder de loep - ACDC Back in Black

vierde maat van het refrein. Die bestaat uit een serie snellere noten tussen je snaredrum, je bassdrum en een rust. Juist die fill is zo kenmerkend voor het nummer en best lastig om je zelf eigen te maken. Geen nood, bij Online Drumles doen we het voor, leggen we je het uit en oefen je net zo lang (of kort!) tot je deze fill onder de knie hebt. De laatste uitdaging bij dit nummer is om het tempo vast te houden (je

belangrijkste taak als drummer) en niet te versnellen.

Leer drummen als Phil Rudd op Back in Black van AC/DC

Leer het met Online Drumles

Je komt Back in Black tegen in de eerste les van het hoofdstuk gele stok, ons tweede niveau voor de startende drummer. Je hebt dan al krakers als Yellow van Coldplay en The River van BruceSpringsteen leren spelen. Andere nummers die in de Gele Stok-lessen aan bod komen zijn bijvoorbeeld Dream On van Aerosmith, Half of my Heart van John Mayer of Outkast’s Hey Ya. Wat een gave nummers he? Sta je ook te popelen om daarmee aan de slag te gaan? Waar wacht je nog op? Maak vandaag nog gebruik van onze twee weken gratis proefperiode! Je kunt zo geheel vrijblijvend kennismaken met onze drumlessen. We weten zeker dat jij binnen de kortste keren net zo swingt als Phil Rudd: we garanderen het zelfs!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!