Drummersprofiel: Ringo Starr – The Beatles

Ringo Starr drummer The Beatles drummersprofiel
5
(2)

In deze rubriek van Online Drumles eren we graag de beste en meest legendarische drummers uit de geschiedenis. In deze aflevering verdiepen we ons in een van ‘s werelds bekendste drummers: Sir Richard Starkey, beter bekend als Ringo Starr.

Ziekelijk kind

Op 7 juli 1940 werd Richard Starkey geboren in Liverpool als enig kind. Een paar jaar na zijn geboorte verliet Richard’s vader zijn gezin. Een scheiding volgde en Richard groeide alleen bij zijn moeder op. Toen Richard 6 jaar oud was, kreeg hij een blindedarmontsteking. Vele complicaties zorgden ervoor dat hij in coma raakte. Een groot deel van zijn jeugd bracht Richard daarna in ziekenhuizen door. Het gevolg: een grote leerachterstand op school. Gelukkig kon hij met thuisscholing zijn achterstand redelijk inhalen, maar zijn dagen in het ziekenhuis zijn nog niet geteld. Wanneer hij op zijn 13e tuberculose krijgt en opnieuw lange tijd in het ziekenhuis moet doorbrengen, stelt zijn bijleslerares voor om eens bij de ziekenhuisband te kijken. Hij maakte zijn eigen drumstokken en drumstel van onderdelen in het ziekenhuis en kreeg steeds meer interesse in drummen. Hij was verkocht en wilde geen ander instrument meer proberen (hoe hard zijn grootouders ook probeerden hem geïnteresseerd te krijgen in een mandoline, banjo, harmonica of piano).

Eerste bandje

Na de band die hij vormde in het ziekenhuis, heeft Richard Starkey in meerdere andere bandjes gespeeld voordat The Beatles langskwamen. In 1957 stapte hij met zijn collega’s, Roy Trafford en Eddie Miles, in een band. Ze speelden skiffle, een genre dat Amerikaanse dixie, folk, blues en jazz combineert. Starkey had nog steeds nog nooit op een echt drumstel gespeeld en gebruikte dozen, blikken, stoelen en een wasbord tijdens de optredens van Eddie Clayton and the Clayton Squares.

Eerste drumstel

Pas op 17-jarige leeftijd kreeg Starkey zijn eerste drumstel. Zijn stiefvader gaf hem een simpel tweedehands drumstel voor kerst. Met een snare drum, bassdrum en geïmproviseerd bekken gemaakt van een tinnen deksel van een prullenbak, had Richard meer drumstel voor zich staan dan hij ooit had gehad. Hoe simpel ook, het was het ideale drumstel om zijn verandering richting rock and roll te oefenen. Hij sloot zich bij Rory Storm and the Hurricanes (voorheen Raging Texans) aan en koos de artiestennaam Ringo Starr, naar aanleiding van de vele ringen die hij droeg. Begin jaren 1960 waren The Hurricanes een van de bekendste bands uit Liverpool. Zo bekend dat ze werden gevraagd om samen met andere Britse bands meermaals in Hamburg (Duitsland) op te treden als vaste huisband in een paar clubs. Een van die andere bands in hun voorprogramma? The Beatles.

Toetreding tot The Beatles

The Beatles Paul McCartney John Lennon George Harrison Ringo Starr drummerTijdens de gezamenlijke tijd van The Hurricanes en The Beatles in de Kaiserkeller in Hamburg, kon toenmalige Beatles-drummer Pete Best een dag niet spelen door ziekte. Zijn vervanger werd Ringo Starr. In 1960 stonden John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr dus voor het eerst samen op het podium, maar het heeft nog twee jaar geduurd voor hij daadwerkelijk de drummer van The Beatles werd. Tegen de wens van vele Beatles-fans in, werd vijfde Beatle Pete Best in 1962 ontslagen en vervangen door Starr. Na een voorzichtig begin waarbij studiodrummers werden ingehuurd om voor Ringo in te vallen (hij mocht alleen tamboerijn spelen op de eerste single ‘Love Me Do’!), kreeg Starr de mogelijkheid zich te laten horen. Starr bleek beter te zijn dan ze dachten. Studio-drummers waren niet meer nodig. De fans waren inmiddels ook overtuigd van de drumskills van Ringo en vonden zelfs dat hij de microfoon ook maar eens op moest pakken. En zo geschiedde. Ringo’s vocalen zijn onder andere op grote hits ‘With a Litte Help From My Friends’ en ‘Yellow Submarine’ te horen. Een zingende drummer dus! Zelf schreef Starr amper nummers voor The Beatles. Door zijn jeugd en gemiste schooltijd, is de drummer niet goed in lezen en schrijven. Enkel op Octopus’s Garden en Don’t Pass Me By is Starr de enige tekstschrijver. Wel wordt hij door de andere Beatles vaak geprezen om zijn unieke one-liners. Deze zogenaamde “Ringoisms” zijn vaak onzinnig, maar dienen als perfecte songtitels: A Hard Day’s Night en Tomorrow Never Knows.

Solocarrière

Zijn tijd bij The Beatles heeft Ringo zijn grootste successen bezorgd. Maar nadat de band zich in 1969 door meerdere factoren genoodzaakt zag te stoppen, is Starr niet bij de pakken neer gaan zitten. Dat The Beatles niet meer bestonden, betekende overigens niet dat de leden elkaar niet meer zagen. Ze schreven nog geregeld nummers met en voor elkaar en namen samen muziek op. Zo is McCartney betrokken geweest bij Starr’s solo debuutalbum Sentimental Journey en speelde hij drums op de solo-albums van Lennon en Harrison. Over de jaren heen werkte Ringo met tal van grote artiesten zoals Quincy Jones, Maurice Gibb (Bee Gees), Elton John, Steve Lukather (Toto), Stevie Nicks, Jeff Lynne (ELO), Eric Clapton en Bruce Springsteen. In totaal heeft Ringo Starr tussen 1970 en 2019 wel 20 volledige studioalbums uitgebracht. Zijn grootste solo successen zijn Photograph, Back Off Boogaloo, You’re Sixteen en It Don’t Come Easy.

Muzikale vrienden en familie

Tijdens zijn jaren met The Beatles stond Ringo Starr bekend om zijn uitbundige privéleven. Hij hield wel van een feestje en ging geregeld naar nachtclubs. In de jaren 1970 was hij dan ook lid van The Hollywood Vampires, een exclusieve club in Londen voor beroemdheden opgericht door Alice Cooper. Naast Cooper en Starr waren onder andere Keith Moon, John Lennon en Bernie Taupin (liedschrijver Elton John) lid. Inmiddels heeft Cooper ook een supergroep opgericht met dezelfde naam. Hij speelt hierin samen met Johnny Depp en Joe Perry (Aerosmith).

Maar niet alleen zijn vrienden zijn veelal succesvolle muzikanten, zijn muzikale genen heeft hij doorgegeven aan zijn zoon Zak Starkey. Zak, die net als zijn vader drummer is, heeft aan zijn vader een groot voorbeeld, maar koos Keith Moon als zijn idool. Zijn eerste startersdrumstel kreeg hij van zijn vader, maar als vriend van zijn vader gaf Moon Zak zijn eerste professionele drumstel. En toen The Who in 1996 op zoek was naar een nieuwe drummer, kwam zijn droom uit: Zak Starkey werd de drummer van The Who. Tot op de dag van vandaag treedt hij met de overige leden van The Who op. Maar ook bij Oasis heeft Starkey meermaals gedrumd. Toch wilde hij geen vaste plek bij Oasis, zijn hart ligt immers bij The Who.

Wat maakt het drumwerk van Ringo Starr zo bijzonder?Drummer The Beatles Ringo Starr

Ringo Starr nadoen, dat doe je niet zomaar. Hij is geen technische drummer, maar heeft wel een unieke speelstijl. Om te beginnen is hij een linkshandige drummer die op een rechtshandige kit speelt. Onhandig, maar hij is niet anders gewend. Zijn fills speelt hij om deze reden andersom: beginnend met links, aan de rechterkant van het drumstel. Je zou denken dat dit hetzelfde klinkt, maar er zit net een andere sound aan de fills als je met links of rechts begint. Het is de basis van de unieke sound waar Ringo om bekend staat. Hiernaast speelt Starr vaak met de hihat net een tikkie open. Het gevolg is een swish geluid dat het hele nummer door te horen is. Dit is goed te horen op I Want To Hold Your Hand, Please Please Me en All My Loving. Verder is Ringo een Starr, eh ster, in het tempo behouden. Een strakkere drummer als hij is er bijna niet te vinden. Een ideale dirigent voor de rest van de band.

Essentiële Ringo Starr nummers:

Drummen als Ringo Starr?Online Drumles elektrisch drumstel op tablet

Zoals gezegd, Ringo Starr doe je niet zomaar na. Maar je kunt zijn nummers wel op je eigen manier leren spelen. En wie weet, misschien weet jij na flink oefenen de unieke sound van Ringo wel na te bootsen! In ieder geval heb je in beide gevallen een goede basis nodig. En laat dat nu zijn wat Online Drumles jou kan bieden. Onbeperkt drumles met behulp van lesvideo’s. Geef aandacht aan coördinatie, grooves en fills en breng alles in de praktijk op de beste drumnummers! Natuurlijk heeft ook Ringo Starr een plekje in de cursus gekregen. Binnen de kortste keren weet jij hoe je monsterhit Come Together mee moet drummen. Probeer Online Drumles vrijblijvend uit tijdens de gratis proefperiode of begin alvast aan de proefles in hoofdstuk 1. Dat kan zelfs al zonder aan te melden.

 

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!