Red Hot Chili Peppers – Scar Tissue

Drumnummers onder de loep aflevering 7
red hot chili peppers scar tissue drummer chad smith drumnummers onder de loep
5
(2)

In de lessen van Online Drumles staat altijd één nummer centraal. Aan de hand van dit nummer leren we je nieuwe grooves en fills spelen. In de serie Drumnummers Onder De Loep lichten we een van onze nummers uit. We gaan dieper in op de band, het liedje, de drummer en de drumpartij. Zo weet jij wat dit nummer zo bijzonder maakt. In deze aflevering hebben we het over ‘Scar Tissue’ van Red Hot Chili Peppers en hun legendarische drummer Chad Smith.

Over de band

De Red Hot Chili Peppers (RHCP) zijn een van de bekendste bands ter wereld. Met hun energieke mix van rock en funk spelen ze inmiddels al een kleine veertig jaar iedere zaal plat. Ze verkochten 100 miljoen platen en behoren daarmee ook tot de best verkopende artiesten aller tijden. Ook in Nederland is de band onverminderd populair. Maar liefst zes albums stonden op de eerste plek in de Album Top 100 en 15 singles haalden de Top 40. Elk jaar staan The Peppers met een tiental nummers in de Top 2000. Hun allergrootste hit, het balladachtige ‘Under The Bridge’ staat al jaren in de hoogste regionen van ‘de lijst der lijsten’.

Langzaam op stoom

Succes lijkt The Peppers met de paplepel ingegoten te zijn. Toch duurde het wel even voordat de band rondom zanger Anthony KIedis, bassist Flea, gitarist John Frusciante en drummer Chad Smith populair werd. De beginjaren waren nogal turbulent met veel wisselingen in bezetting, drugsgebruik, het overlijden van de eerste gitarist en medeoprichter en een lastig te vatten muzikale stijl. Wat wel overeind bleef was het pure plezier en grote enthousiasme waarmee de band optrad. Langzaam maar zeker groeide de fanschare en kwamen de eerste hitjes. De grote doorbraak van de band werd het album Blood Sugar Sex Magik. Met ‘Under The Bridge’ als wereldwijde hit zijn de mannen van RHCP al dertig jaar lang niet meer weg te denken als live act van de grootste festivals ter wereld. De Peppers trokken op het podium alles uit de kast om op te vallen. Of liever gezegd, uit de sokkenla. In hun beginjaren was de Socks on Cocks-routine bijna standaard. Het leverde ze een legendarische status op. Al die roem bleef niet zonder gevolgen, meer dan eens werd er van gitarist gewisseld of zat een van de heren voor een bepaalde periode in een afkickkliniek.

Over het nummer

En over de keerzijde van roem gaat ‘Scar Tissue’ (letterlijk: littekenweefsel). Over hoe moeilijk het is om je verslavingen te overwinnen en over de problemen die je tegenkomt om weer clean door het leven te gaan. Het nummer is geschreven door zanger Anthony Kiedis die zelf worstelde met een heroïneverslaving en ook een aantal keren een terugval beleefde. Hij gaf zijn autobiografie dezelfde titel mee. In de videoclip die bij het nummer hoort, staat de terugkeer van gitarist John Frusciante centraal. Na een periode waarin ook hij zeer verslaafd was en wist af te kicken, kwam hij terug in de band. De band speelt het nummer met kapotte instrumenten en gehuld in pleisters en verband als symbool voor de lange, hobbelige weg van herstel. ‘Scar Tissue’ was de eerste single van het album Californication, waarmee RHCP een nieuwe, meer poppy en melodieuze, koers inzette.

Over de drummerdrummer red hot chili peppers chad smith scar tissue

Chad Smith werd geboren in 1961 in Minnesota. Op 7-jarige leeftijd begon hij met drummen. Hij heeft nooit officieel drumles gevolgd, maar leerde drummen door mee te spelen met alle grote bands uit de jaren ’60 en ’70: The Rolling Stones, Led Zeppelin, The Who, Jimi Hendrix en Deep Purple, het stevige rockwerk dus. Eind jaren ’70 maakt hij kennis met funkmuziek en speelt in diverse funkbands. ‘Tot die tijd was ik een drummer’, zegt Smith daarover, ‘maar toen werd ik een muzikant.’ De combinatie van rock en funk bleek ideaal voor een baan als drummer bij de Chili Peppers. Smith was inmiddels al de vierde drummer van de band, maar tot de dag van vandaag is hij gebleven. Met zijn drijvende, stevige grooves legt Smith een funky basis voor de rest van de band. Toeval of niet, met Smith aan boord brak RHCP eindelijk door. Naast zijn werk met The Peppers speelt Chad in de supergroep Chickenfoot en in zijn eigen groep Bombastic Meatbats. Als gastdrummer is hij te horen op werk van Johnny Cash, Lana Del Rey, Eddie Vedder, Post Malone en vele anderen. Hij zet zich in voor een groot aantal goede doelen én vormt bij tijd en wijle een hilarisch duo met komiek Will Ferrell, op wie hij erg lijkt!

Drummen op ‘Scar Tissue’

‘Scar Tissue’ is voor Red Hot Chili Peppers-begrippen een relatief rustig nummer met een wat lager tempo van 90 bpm. Wél typisch RHCP is de wat drijvende groove die Chad Smith speelt. Dit is een nummer dat echt rust op de groove. Uitdaging is om het goed op tempo te houden en niet in te zakken. De groove zelf is best pittig en minder eenvoudig dan het klinkt. Je speelt een bassdrumpatroon met zestiende noten en hebt daarnaast rekening te houden met het openen en weer sluiten van je hihat. De pick-ups kunnen ook best pittig zijn, want die begin je na een zestiendeDrumnummers onder de loep - Red Hot Chili Peppers - Scar Tissue tel rust. Het nummer sluit af met een uitdagende fill met triplets. Niet voor niets komt het nummer pas bij de Blauwe Stok-lessen, ons vierde en laatste niveau, voorbij.

Jezelf meten met Chad Smith en direct meedrummen met RHCP’s ‘Scar Tissue’?

Bekijk hier de eerste les die bij het nummer hoort.

Grooven met Online Drumles

Je kunt nu al een voorsprong nemen op Red Hot Chili Peppers-drummer Chad Smith door wél drumles te nemen. Leuk hoor dat Smith het zonder muziekles af kon, maar hoeveel beter was hij wel niet geworden mét drumles. En waar kun je beter starten dan bij Online Drumles? Oefenen waar en wanneer je maar wilt, op je eigen tempo en met muziek als basis. Want naast ‘Scar Tissue’ zijn er nog ruim zeventig andere nummers die aan bod komen tijdens de cursus. En het goede nieuws is dat je twee weken lang gratis toegang krijgt tot de volledige cursus. Dus pak die voorsprong op Chad Smith en laat de wereld horen waartoe jíj in staat bent!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!