Moet ik noten leren lezen om te leren drummen?

drum noten leren lezen muziektheorie online drumles
4.3
(6)

Moet ik noten leren lezen om te leren drummen?

“Moet ik echt noten leren lezen om te kunnen drummen?” is een vraag die we geregeld krijgen bij Online Drumles. Het snelle antwoord op deze vraag: Ja, noten leren lezen is echt wel handig als je start met drummen. En ja, ook jij kan noten leren lezen. Sterker nog, voor drummers is dit een stuk eenvoudiger dan bij andere instrumenten en gaat het bijna vanzelf!

Noten kunnen er ingewikkeld uitzien op het eerste gezicht en zijn voor veel mensen een barrière om te beginnen met (online) muziekles. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om noten te kunnen lezen, zeker wanneer je net gaat beginnen met drummen. Maar vooral dat het niet moeilijk hoeft te zijn! Lees door tot het einde om erachter te komen hoe iedereen zonder moeite drumnoten kan leren lezen.

Waarom noten leren belangrijk is om te leren drummen

Noten leren lezen is een groot voordeel voor drummers van alle niveaus. En zeker voor beginners is het extra waardevol. Waarom? Omdat het een goede basis legt om snel progressie te kunnen boeken. En dat is nog maar één reden waarom noten leren belangrijk is. Hieronder staan meer redenen waarom iedere drummer noten zou moeten lezen.

1. Noten leren helpt ritme begrijpen

Leren drummen gaat voornamelijk over het begrijpen en onder de knie krijgen van ritme en coördinatie. Wanneer je in een band gaat spelen is de taak van de drummer het ritmisch leidinggeven aan de band. Het állerbelangrijkste hierbij is dat de drummer in de maat speelt en het juiste ritme aanhoudt.

Om te begrijpen hoe ritme werkt is de belangrijkste stap dat je weet hoe je in de maat moet tellen. Een maat bestaat in de meeste populaire muziek uit vier tellen. Deze vier tellen worden door de noten als het ware opgedeeld in kleinere stukjes en geven het ritme weer. Wanneer je begint met drummen maakt het kunnen lezen van noten het een stuk makkelijker om het ritme te begrijpen.

2. Het brengt controle aan in je spel

Door middel van muzieknoten kun je begrijpen welke hand welke noot speelt en dus welk onderdeel van het drumstel. Dit is essentieel om controle te krijgen over je spel en kun je bovendien niet leren door enkel te luisteren!

3. Noten geven toegang tot een gedeelde taal onder muzikanten

Het kunnen lezen van noten maakt het makkelijker om te communiceren met andere muzikanten. Wel zo handig als je in een band wilt spelen! Zonder notenschrift wordt het erg lastig communiceren. Stel je voor dat je aan het oefenen bent en de gitarist zegt ‘’Speel achtste noten op de bassdrum voor 3 maten en speel dan 1 maat kwartnoten”. Dat wordt toch lastig uitleggen én begrijpen als je niet bekend bent met notenschrift! Muziektheorie geeft je de mogelijkheid om als band (of leerling-leraar) een gedeelde taal te spreken, waardoor je elkaar op muzikaal gebied makkelijk en snel begrijpt.

4. Noten lezen brengt flexibiliteit

Doordat je drumpartijen kan lezen, kan je oefeningen zowel visueel als op gehoor leren spelen. Beide leermethoden hebben voor- en nadelen en zijn geschikt voor verschillende situaties. Hierdoor kan je dus meerdere kanten op.

“Maar ik ken goede drummers die geen noten kunnen lezen!”

Dat kan. Er zijn veel drummers die het ver geschopt hebben zonder noten te kunnen lezen. De realiteit is dat deze drummers dit hebben bereikt door jaren van oefenen en luisteren naar muziek. Als je het meeste uit jouw drumcarrière wilt halen in een meer realistisch tijdspad, dan zal het leren lezen van noten je zeker helpen. Het tegenovergestelde is trouwens ook waar: er zijn vééél meer drummers die wél noten kunnen lezen.

Maar dan het belangrijkste: gelukkig valt noten lezen voor drummers mee!

Goed nieuws voor drummers. De muziektheorie die je nodig hebt bij drummen is beperkt. Noten lezen is daarom voor drummen een stuk makkelijker dan voor melodische instrumenten. Bij melodische instrumenten representeert iedere lijn en witruimte in de notenbalk een toon (a,e,c etc.). Wanneer je bijvoorbeeld gitaar of piano speelt, kan het soms best even zoeken zijn welke toon je moet hebben. Bij drummen is dit een stuk eenvoudiger. Iedere lijn of witruimte representeert namelijk één van de onderdelen van het drumstel. Drummers werken alleen met ritme, niet met toonhoogte. Wij drummers hoeven ons dus niet bezig te houden met ingewikkelde toonladders! De onderdelen van het drumstel staan daarnaast over het algemeen ook nog eens op dezelfde plekken als op de notenbalk (bekijk onze uitleg op Youtube). Dit versimpelt het lezen van een notenbalk.

Waarom het jou prima gaat lukken om ook noten te leren lezen

Bij Online Drumles hebben we een methode ontwikkeld waarmee we je spelenderwijs leren drummen. Onze slogan is niet voor niets ‘Iedereen kan leren drummen’. Dit geldt ook voor de manier waarop we muziektheorie uitleggen in onze cursus.

Zo gebruiken we geen boeken of lange theorie, maar leuk oefenmateriaal met hulpmiddelen zoals kleuren en zelfs fruitgroepjes. En dat werkt! Echt. Wij zorgen ervoor dat noten lezen geen obstakel wordt en voegen stapsgewijs kleine stukjes muziektheorie toe aan de lessen. Onze ervaring is dat leerlingen na een tijdje opeens door hebben dat ze noten hebben leren lezen, zonder dat ze hier actief mee bezig zijn geweest. Klinkt goed toch?

Onze abonnees geven terug dat zij geen moeite hebben met hun drumlessen en dat het materiaal goed te begrijpen is. Check ook zeker onze Facebook en Google reviews. Of nog beter: probeer Online drumles zelf uit in de proefles! Hier begin je meteen met de notenbalk. En je zult zien, het valt best wel mee! En ben je echt enthousiast, dan kan je Online Drumles áltijd twee weken gratis uitproberen. Onze methode is zo ontwikkeld dat iedereen kan leren drummen. Jij dus ook, dat is onze garantie!

Heb je nog vragen over noten lezen of Online Drumles? Stel hem via het formulier hieronder. Een van onze medewerkers zal je vraag zo snel mogelijk persoonlijk beantwoorden.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.3 / 5. Aantal beoordelingen 6

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!